Maria Pagano Mirani

Cilly Dartell heeft via de stamlijn van haar moeder nog een klein beetje Italiaans bloed in zich zitten. Haar oudouder (dus vijf generaties terug) Leonardus Antonius Maria Secundi Pagano Mirani werd omstreeks 1785 geboren in een klein dorpje in Noord-Italië: Massino.

Hij is als galanterieënverkoper (galanterieën zijn snuisterijen) de Alpen overgetrokken en in Amsterdam terechtgekomen waar hij halverwege de negentiende eeuw is overleden. Niet veel later had een omgekeerde trek plaats. Duizenden Nederlandse mannen trokken vanaf 1860 de Alpen over om te vechten in Italië.

Bekijk het filmpje over de Zouaven.


    In 1860 doet Paus Pius IX een belangrijke oproep.  | Meer

regels van Vitruvius

1532 - Tussen 1532 en 1535 liet de heer van IJsselstein achter de kleine gotische Sint-Nicolaaskerk een toren bouwen. Als man van de wereld was hij enthousiast over de nieuwe Italiaanse bouwstijl. Hij gaf de opdracht dan ook aan een Italiaan, Alessandro Pasqualini. Deze paste in Nederland voor het eerst de klassieke ordenbouw volgens de regels van Vitruvius toe. Op de foto zijn, van onder naar boven, pilasters (platte muurpijlers) te zien met achtereenvolgens Dorisch, Ionisch en Corinthisch kapiteel.

Ondertussen in de...

Volle middeleeuwen
Volle middeleeuwen
900-1300
Het einde van het Karolingische Rijk komt in zicht...