Wielrijders verenigen zich

De eerste fietsers verschenen eind 19de eeuw op de weg. Veel voorzieningen waren er voor deze nieuwe weggebruikers niet en echt welkom waren ze evenmin.

Daarom verenigden ze zich in 1883 in de ‘Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond’, in 1896 omgedoopt tot Algemeene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB).

De nieuwe organisatie plaatste wegwijzers en waarschuwingsborden, lobbyde voor de aanleg van fietspaden en probeerde de verstandhouding met lokale autoriteiten, veldwachters en tolbeambten te verbeteren.

In 1904 besloot de ANWB, ondanks enig verzet van leden van het eerste uur, ook automobilisten toe te laten.

Pasen

Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na volle maan na 21 maart. Het is het feest ter gedachtenis aan de opstanding van Jezus, op de derde dag na zijn kruisiging. Op paaszondag wordt met het opsteken van de paaskaars de opstanding van Jezus gevierd als teken van de goddelijke overwinning op de dood (foto). In allerlei streken zijn typische paasgebruiken. Een ervan is het noten schieten, een spel met walnoten op een rij die moeten worden afgeschoten. Onder andere in Drenthe worden nog altijd grote paasvuren ontstoken.

Gerelateerde artikelen


Relevante tijdvakken