Het einde: 'Maak het kort'

Aan het begin van de zeventiende eeuw kiest Johan van Oldenbarnevelt een andere religieuze richting dan Prins Maurits.

Van Oldenbarnevelt kiest, in tegenstelling tot de prins, de zijde van de remonstranten. Het resultaat was dat Maurits de landsadvocaat liet oppakken voor hoogverraad. Maandenlang werd hij gevangen gehouden in een speciale cel op het Binnenhof (de huidige Weeskamer). Elke dag werd werd hij verhoord terwijl zijn familie hem niet mocht bezoeken tijdens zijn negen maanden gevangenschap. Alleen zijn knecht Jan Francken mocht hem bezoeken en speelde briefjes door aan zijn vrienden.

Op 12 mei 1619 veroordeelde een rechtbank hem. Een dag later, op 13 mei werd hij voor de ingang van de Ridderzaal geëxecuteerd. Steunend op zijn wandelstok sprak hij de woorden: "Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goed patriot, en die zal ik sterven."

En tegen de beul zei hij: "Maak het kort, maak het kort." Johan van Oldenbarnevelt stierf op 71-jarige leeftijd door onthoofding.

 
Meer info:

vogel of vis

1925 - Het gevangeniswezen wordt versoepeld. Gedetineerden mogen voortaan kranten lezen, brieven naar huis schrijven, voordrachten bijwonen, meer bezoek ontvangen, de wanden van hun cel versieren en bloemen en planten houden. Een vogel of vis mag zelfs de cel mee in worden genomen. Andere privileges: spelletjes, roken tijdens het luchten, de baard laten staan of zich zelf scheren - mits het scheermes is goedgekeurd. Bovendien krijgen de ruiten van de cellen doorzichtig glas en wordt de zitkruk, tot dan toe vastgemaakt aan de celmuur, vervangen door een losse stoel.

Relevante tijdvakken