Robert  Kiek (radioverslag)

Categorie: Journalisten
 • Persoonsgegevens
  Naam Robert  Kiek (radioverslag)
  Functie Verslaggever van Radio Oranje
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Journalisten
  Video
  Bevrijding Maastricht
  Bij de bevrijding van Maastricht worden de bevrijders, Amerikaanse soldaten, luid toegejuicht en de 'landverraders', NSB'ers en 'moffenmeiden', meteen flink aangepakt. Zo zal het ook later in andere steden gaan. Verslag Robert Kiek.
  Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min 32 sec.)
 • Persoonsgegevens
  Naam Robert  Kiek (radioverslag)
  Functie Verslaggever van Radio Oranje
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Journalisten
  Video
  Kiek bij bevrijding Brussel
  Verslaggever van Radio Oranje Robert Kiek maakt de opmars van de geallieerden mee en doet verslag van de bevrijding van Brussel. Kiek verwacht dat de bevrijding van Nederland snel zal volgen.
  Bron: De Oorlog, deel 6 (41 sec.)
 • Persoonsgegevens
  Naam Robert  Kiek (radioverslag)
  Functie Verslaggever van Radio Oranje
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Journalisten
  Foto
  Robert Kiek
  Bron: Detail van NIOD foto 91924
Eén van de verslaggevers van Radio Oranje, die een groot deel van de geallieerde door opmars door Frankrijk, België en Nederland versloeg, is Robert Kiek.
Robert Kiek verbleef al vanaf het begin van de oorlog in Engeland. Net zoals zo vele Engelandvaarders kon hij haast niet wachten tot hij zijn steentje kon bijdragen aan de Nederlandse bevrijding, of in ieder geval om daar te zijn, waar de actie was.

Hij hield een dagboek bij waarvan hij lange fragmenten heeft opgenomen in zijn memoires uit 1945, 'Pijlen van den Leeuw' genaamd.

Op D-Day, 6 juni 1944, loopt Robert Kiek in Londen haast tegen de muren op omhoog van spanning; hij wil mee met de geallieerden. Pas op 4 augustus is het eindelijk zover: hij mag, samen met de Irene Brigade, mee naar Normandië.

De geallieerde legers zijn dan al tot in België gevorderd. Op 22 augustus 1944 is de eerste Nederlandse radioreportage vanaf het front te horen. Kiek bericht verder over de bevrijding van Parijs, van Brussel en van Antwerpen. Vanuit Maastricht meldde hij:

‘Begon van Alkmaar de victorie, van Maastricht begint de bevrijding. Vier jaar, vier maanden en vier dagen nadat de Duitschers ons land waren binnengerukt, stroomden eenheden van het Amerikaanse leger onze oudste stad binnen.

En de Yankees zijn er ontvangen door een burgerij, die zich soms nog moest bezinnen tussen tranen van vreugde en een laaiend enthousiasme, zoals ik nog nooit eerder heb gezien.’


Zoals het een vakbekwaam journalist betaamt beperkte Robert Kiek zich niet alleen tot de zichtbare vreugde op straat, maar ging hij ook op zoek naar de andere kant.

En hij vond in Eijsden de eerste politieke delinquenten, Limburgers die verdacht werden van steun aan de vijand. Fragment uit zijn radioverslag:

‘In het gemeentehuis van Eijsden vond ik de eerste ladingen NSB’ers achter de tralies. De heren verzekerden me allemaal, dat ze lid van de NSB waren geweest alleen met het doel voor de ondergrondse beweging te spioneren.

De vrouwen die nu met kaalgeschoren hoofden in de cellen zaten – bij sommigen was het haar in de vorm van een swastika geknipt – jammerden, dat zij nog nooit een Duitser bij zich in huis hadden gehad.

Het edele gezelschap kon waarlijk van geluk spreken, dat het zo veilig achter de tralies is gezet. Want deze bijltjesdag is in volmaakte rust verlopen.’Bron:
*Robert Kiek, 'Pijlen van den Leeuw' (1945)

 

Links