De succesvolle serie De Oorlog heeft wekelijks honderdduizenden kijkers getrokken. Heeft u iets gemist of wilt u het graag nog een keer zien? Blijf dan tweede kerstdag of oudejaarsdag thuis voor de speciale marathonuitzending van De Oorlog op Geschiedenis 24. (meer lezen…)

Hoort bij: De Oorlog in het nieuwsWebredactie @ 12:31
21 december 2009

Wat een reacties zijn er op De Oorlog gekomen! Langs allerlei wegen bereikten de boodschappen ons, e-mail, telefoon, en ook een aantal brieven en kaartjes. Sommige reacties kwamen binnen via andere omroepen en werden door de VARA, VPRO of zelfs de NCRV doorgestuurd naar de NPS.

Uit het hele land, maar ook van daar buiten, uit Schotland, Canada, Amerika en Australië, kregen we te horen wat mensen van De Oorlog vinden.

Dat is heel fijn, want televisie was vroeger vooral een één-richtingsverkeer-medium: je zendt iets uit en hoort vervolgens meestal niet hoe het is aangekomen. Maar dat horen we nu dus wel! (meer lezen…)

'Niet weggooien!'

Naar aanleiding van De Oorlog komen veel reacties bij ons binnen van mensen die zelf ook bijzondere dagboeken, brieven of foto’s hebben. Erg interessant allemaal, en heel welkom als informatie. Blijft u dus vooral mailen als u iets moois vindt, zoals foto’s, brieven of misschien zelfs film!

We verzamelen als omroep echter niet zelf materiaal, daarom verwijzen we vaak door naar de instanties waar we veel mee hebben samengewerkt en waar het materiaal goed op zijn plek zou zijn, zoals regionale en provinciale archieven en natuurlijk het NIOD en het Joods Historisch Museum.

Hier kunnen de brieven, dagboeken en foto’s onder de juiste omstandigheden bewaard worden en kunnen andere mensen ze ook inzien. Bij de meeste archieven en musea zijn er speciaal medewerkers om nieuw materiaal te verwerven.

Mocht u overwegen uw materiaal af te staan aan een museum of instelling, leest u hier over de actie ‘Niet weggooien!’, waar onder andere het NIOD aan mee deed. (meer lezen…)

Bij het maken van een tv-serie als De Oorlog is er altijd materiaal over dat erg mooi is, maar de uitzending net niet haalt. Het selecteren van dat soort materiaal is een pijnlijk proces dat ‘kill your darlings’ wordt genoemd.

Dat gebeurde dus ook bij de afleveringen 7 en 8 over Indonesië en de eerste naoorlogse jaren in Nederland. Twee ervan staan hieronder.

Er zijn nog meer van dat soort filmpjes op de website te zien: Aflevering 8.

Nederlandse KNIL-militairen strijden in juni-juli 1942 nog tegen Japan na de Nederlandse capitulatie. Deze Japanse film laat zien hoe een aantal van hen op Celebes gevangen wordt genomen door het Japanse leger.

In 1946 probeerden Nederland en Indonesië te onderhandelen in Linggadjati, het was geen succes.

Hoort bij: De Oorlog in het nieuws — Tags:Webredactie @ 13:30
Het oorlogsdagboek 'Alles ging aan flarden'

Het oorlogsdagboek

Zondagmiddag 22 november 2009 is in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam het boek ‘Alles ging aan flarden. Het oorlogsdagboek van (meer lezen…)

Duitse melkpropaganda in mei 1940

Japans melkpropaganda

Japanse melkpropaganda in 1942

Bij één van de voorvertoningen van aflevering 7, over de oorlog in Nederlands-Indië, is er één beeld dat direct in het oog sprong: bij de Japanse inval in Nederlands-Indië krijgt een Japanse soldaat melk te drinken uit een kokosnoot. Zijn kameraden staan er lachend omheen.

Er wordt ook een fietsband geplakt, want op sommige plekken kwamen de Japanners op de fiets. Dit beeld komt uit een Indonesisch bioscoopjournaal uit 1942, door Japanners gemaakt.

(meer lezen…)

Rob Trip en Lisa Wade

Op 19 oktober 2009 was de première van ’13 in de oorlog’ en de presentatie van ‘De Oorlog’ bij Cinedkid in Amsterdam. Presentatoren Rob Trip (De Oorlog) en Lisa Wade (13 in de oorlog) interviewden elkaar en er waren toespraken van Jet Bussemaker (staatssecretaris van VWS, Erfgoed van de oorlog), Joop Daalmeijer (directeur NPS) en Ad van Liempt (eindredacteur De Oorlog).

(meer lezen…)

23 oktober 2009

De 9-delige tv-serie begint op 25 oktober 2009.

Te zien op zondagavond om 20.15u op Nederland 2.

Hoort bij: De Oorlog in het nieuws — Tags:Webredactie @ 12:34

Zondag 18 oktober 13.30-15.45
Grote Zaal van het Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
Toegangsprijs: €15 per dagdeel of €25 voor de hele dag

GROTE GESCHIEDENIS FANDAG

Zondag 18 oktober a.s. vindt in het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum de Grote Geschiedenis Fandag plaats. Het veelzijdige programma is samengesteld door de redacties van OVT, Andere Tijden en Geschiedenis 24.

Onderdelen zijn onder andere een live-uitzending van OVT (ochtend), de geschiedenisquiz Histo-Bingo, De oorlog gaat door (een tv-debat rond de nieuwe serie De oorlog) Andere Tijden Sport, een Historisch Dictee, de Omroepgeschiedenis en rondleidingen langs de omroeparchieven van Beeld en Geluid. Geef je snel op, de kaarten vliegen de deur uit! (meer lezen…)

Donderdagmiddag 12 uur. In een broodjeszaak op het Mediapark zitten we met z’n vijven bijeen: Rob Trip (presentator De Oorlog), Lisa Wade (presentator 13 In de Oorlog), Loes Wormmeester (eindredacteur 13 in de oorlog), Helen Albada (kloppend hart van de NPS-afdeling marketing) en ondergetekende. (meer lezen…)

Hoort bij: Column — Tags:Ad van Liempt @ 20:31

Oudere berichten »