Op 22 februari 1944 werd Nijmegen gebombardeerd door de Geallieerden. Dat werd op 22 februari 2009 herdacht in de stad. (AD, Reformatisch Dagblad, De Gelderlander, Trouw)

In Amsterdam werd de Februaristaking, die op 25 februari 1941 begon, op 25 februari 2009 herdacht. (AD, RTL, AHM)

25
februari
1941

Op 25 februari 1941 begon in Amsterdam de Februaristaking, die zich ook naar andere plaatsen verspreidde. (Februaristaking.nl, noord-hollandsarchief.nl)

Hoort bij: WO II op deze dag — Tags:, Webredactie @ 12:07
22
februari
1944

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen door Geallieerde vliegtuigen gebombardeerd. (Nijmegen.nl, ru.nl, Historiek)

Hoort bij: WO II op deze dag — Tags:, Webredactie @ 12:23

Op 15 februari 2009 werd Miep Gies 100 jaar oud. Zij hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog de familie van Anne Frank bij het onderduiken in het Achterhuis in Amsterdam. (Miepgies.nl, Annefrank.org, NRC, Telegraaf)

Het hoogste gerechtshof van Frankrijk heeft verklaard dat Frankrijk medeverantwoordelijk is voor de Holocaust. (Historiek, nu.nl, Parool)

De tafelmanieren van Hitler waren niet bijzonder goed blijkt uit een document uit 1945. (AD, RTL Nieuws)

Zesduizend Neonazi’s herdachten op 14 februari 2009 het bombardement van Dresden. Het centrum van de stad werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 platgegooid. Er was ook een tegendemonstratie in Dresden. (Historiek, AD)

18 februari 2009
Rob en Aafje praten op de plek waar ze haar moeder bewaakt door BS’sers voorbij zag komen

Rob en Aafje praten op de plek waar ze haar moeder bewaakt door BS’ers voorbij zag komen

Voor vandaag hoeft Rob Trip geen teksten uit zijn hoofd te leren. Hij kan zich helemaal richten op mevrouw Aafje Spits. Zij was 17 toen de oorlog eindigde.

Net zo blij als iedereen dat het eindelijk voorbij was. Maar er lag een schaduw over die vreugde. Haar moeder was namelijk lid van de N.S.B. (meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, Gerda Jansen Hendriks @ 18:10
17 februari 2009
Aandacht voor de camera in Schoonhoven

Aandacht voor de camera in Schoonhoven

(meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:Webredactie @ 17:02
17 februari 2009
In Den Haag

In Den Haag aan het filmen

(meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:Webredactie @ 15:52
17 februari 2009
Rob Trip krijgt een lampje erbij

Rob Trip krijgt een lampje erbij

Een fraaie villa aan Plein 1813. Hier zetelde tot in de vroege jaren zeventig de minister-president. We nemen een aantal scènes op die verband houden met besprekingen over de situatie in Indonesië na 1945.

Er worden in dit pand zwaarwegende besluiten genomen. Rob laat bijvoorbeeld de brief zien die minister van Financiën Piet Lieftinck aan zijn collega’s schreef in april 1947. (meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, Gerda Jansen Hendriks @ 11:59
10 februari 2009
Rijksuniversiteit Groningen, de rechtzaal

Rijksuniversiteit Groningen, de rechtszaal

We zijn ’s ochtends te gast in een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Er lopen nu theologiestudenten rond. Maar dit was heel lang de belangrijkste rechtbank van de stad. In de kelders zitten nog de cellen waar de verdachten werden opgesloten. Nu zijn dat computerhokjes. De rechtszaal is nog helemaal authentiek. Prachtig. Af en toe wordt er ook nog geoefend door studenten rechten. (meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:Gerda Jansen Hendriks @ 10:18
9 februari 2009
Dagboek met passage over 'slingerpoep'

Dagboek met passage over slingerpoep

Eerste draaidag voor mij. We beginnen in het NIOD, ofwel het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Daar liggen veel dagboeken uit de Japanse kampen.

Volgens de overlevering stonden de medewerkers eind jaren ’40 de repatrianten uit Indië op de kade op te wachten om te vragen of ze hun dagboeken wilden afstaan aan het instituut. Er waren toen nog nauwelijks details bekend over wat er in die kampen gebeurd was. (meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, , Gerda Jansen Hendriks @ 12:17

Oudere berichten »