De serie In Europa is weer begonnen. De aflevering van 30 november 2008 over Warschau en Praag in 1944 is online te zien en wordt 6 december 2008 herhaald.

Op 7 december 2008 is een nieuwe aflevering over Duitsland en Rusland in 1945.

Hoort bij: WO II RTV & Film — Tags:, Webredactie @ 14:59

Jolanda Withuis ‘Weest manlijk, zijt sterk – Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld.’

Pim Boellaard was één van de heldhaftigste Nederlandse verzetshelden. Hij ging snel na het begin van de oorlog in het verzet bij de OD (Orde Dienst). In 1942 werd hij opgepakt.

In de gevangenissen en concentratiekampen die daarna volgden kwam het beste in Boellaard boven. Hij liet zich niet klein krijgen door de Duitsers en was daarnaast zijn medegevangenen tot grote steun.

Recensies: Trouw, NIOD, Historiek, VPRO

Hoort bij: WO II boek — Tags:, , Webredactie @ 9:22

De film ‘Oorlogswinter’ gaat op 27 november 2008 in premiére. Inspiratie voor de film is het gelijknamige bekende boek van Jan Terlouw. Hoofdpersoon van boek en film is de 14-jarige Michiel die in de laatste oorlogswinter 1944-45 graag iets voor het verzet zou betekenen.

Zijn vader, die als burgemeester van een dorp bij Zwolle de rust wil bewaren, is weinig enthousast over deze ambities. Wanneer Michiel uiteindelijk toch in het verzet belandt ontdekt hij dat oorlog behoorlijk gruwelijk kan zijn en dat goed en kwaad soms minder ver uit elkaar liggen dan hij gedacht had.

De website van de film ‘Oorlogswinter’

Recensies: Cultura, Filmfocus, AD

Hoort bij: WO II RTV & Film — Tags:, Webredactie @ 16:25

Het Indonesische dorp Rawagedeh krijgt geen schadevergoeding van Nederland. In 1947 schoot het Nederlandse leger honderden Indonesische mannen dood in dit Javaanse dorp. De claim van de Indonesische eisers is verjaard, meent de landsadvocaat. (NOS Journaal)

Het Verzetsmuseum in Amsterdam is op zoek naar voetbalmateriaal uit 1940-1945. Ondanks de bezetting werd er namelijk gewoon doorgevoetbald en dat wil het museum laten zien. Een tentoonstelling over voetbal in de Tweede Wereldoorlog opent op 28 april 2009. (Verzetsmuseum)

Een fragment uit de film ‘Der Untergang’ over de Duitse dictator Adolf Hitler inspireert tot het maken van parodieën. De filmpjes zijn op internet te zien. (AD)

Baby’s in vijf dorpen in het zuiden van Italië zullen in 2009 misschien vaker dan voorgaande jaren Benito of Rachela gaan heten. Een extreemrechtse Italiaanse partij betaalt 1500 euro aan ouders die hun in 2009 geboren kinderen vernoemen naar de Italiaanse dictator Benito Mussolini of zijn vrouw Rachela. (nu.nl)

Hoort bij: WO II in het nieuws — Tags:, , , Webredactie @ 16:56
25
november
1936

Op 25 november 1936 tekenen Japan en Duitsland het Anti Kominternpact, gericht in het algemeen tegen de Komintern (Communistische Internationale) en in het bijzonder tegen de Sovjet-Unie. Later zouden meer landen zich aansluiten.

Meer: Wikipedia, Avalon -tekst verdrag in Engels, Milpedia

Hoort bij: WO II op deze dag — Tags:, , Webredactie @ 6:49

Op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bij de spoorwegovergang aan de Losserdijk in Losser. (RTV Oost)

Het Oostenrijkse Linz wordt Culturele Hoofdstad van Europa in 2009. Ook Hitler had ooit grote culturele plannen met de stad. Om dat te laten zien is in Linz een tentoonstelling ingericht. (BBC News)

In Groningen is een unieke vituele driedimensionale reconstructie gemaakt van het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) (het Scholtenshuis). Daar is te zien hoe het gebouw er in de Tweede Wereldoorlog van binnen uitzag. (RTV Noord)

Vastgoedhandelaren in Nederland verdienden tijdens de Tweede Wereldoorlog flink aan van Joden geroofde panden. (Het Parool)

Hoort bij: WO II in het nieuws — Tags:, , Webredactie @ 10:15
20
november
1945

Op 20 november 1945 begon in het Duitse Neurenberg een proces tegen een groep prominente nazi-leiders.

Meer: BBC On This Day, Go2War2, Duitslandweb, BBC History, Wikipedia

Hoort bij: WO II op deze dag — Tags:Webredactie @ 11:03
19
november
1942

Op 19 november 1942 begint het sovjetleger bij Stalingrad met Operatie Uranus. Het is het begin van een aanval dit tot doel heeft het Duitse 6e Leger bij de Russische stad Stalingrad te omsingelen.

Meer: Go2War2, Stalingradbattle, Wikipedia

Hoort bij: WO II op deze dag — Tags:Webredactie @ 12:17
15
november
1940

De Duitse Luftwaffe gooit de Britse industriestad Coventry van 14 november ‘s avonds tot de ochtend van 15 november 1940 in een tien uur durend bombardement plat.

Meer: BBC On This Day, Wikipedia, Go2War2

Hoort bij: WO II op deze dag — Tags:, Webredactie @ 11:37

Frederic Spotts ‘The Shameful Peace. How French Intellectuals survived the Nazi Occupation’ (2008)

Wat deden Franse intellectuelen tijdens de Duitse bezetting? De in Parijs gevestigde culturele elite vluchtte in 1940 eerst de stad uit voor het Duitse leger, maar keerde grotendeels al gauw weer terug. Voor niet-Joodse intellectuelen viel het best uit te houden in Parijs.

Was het een ‘shameful peace’ of valt er wat te zeggen voor de houding van de Franse intellectuelen? Auteur Frederic Spotts onderzocht de levens van vele Franse intellectuelen in Parijs tijdens de bezetting en probeert tot een oordeel te komen.

Recensies: The Economist, Times, Literary Review

Hoort bij: WO II boek — Tags:Webredactie @ 16:38

Oudere berichten »