4 - Welvaart, beroving, honger

Aflevering 4 - Welvaart, beroving, honger

Bekijk aflevering 4: 'Welvaart, beroving, honger'

Bron: NPS

Media:

 • Aflevering 4 - Welvaart, beroving, honger
  Aflevering 4 - Welvaart, beroving, honger
  Bekijk aflevering 4: 'Welvaart, beroving, honger'
  Bron: NPS
  Schijngeld RKKS
  Schijngeld RKKS
  De Duitse soldaten betaalden de Nederlandse middenstand keurig voor hun grote hoeveelheden aankopen. Maar wat was het RKKS-geld (Reichskreditkassenscheine) waarmee ze betaalden waard?
  Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 14 sec.)
  Economische bloei
  Economische bloei
  In 1940-42 groeit Nederlandse economie en wordt de werkloosheid opgelost, o.a. dankzij grote orders van het Duitse leger en door Seyss-Inquart, die voorkomt dat Göring Nederland leeg laat halen.
  Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 28 sec.)
 • Nederland leeggeroofd
  Nederland leeggeroofd
  In 1942 komt er verandering in de Duitse houding tegenover Nederland: om de oorlog te bekostigen moeten Nederland en andere bezette landen miljarden betalen aan Duitsland.
  Bron: De Oorlog, deel 4 (2 min. 6 sec.)
  Economie in de oorlog
  Economie in de oorlog
  Tijdens de oorlog ging het in de eerst jaren goed met de Nederlandse economie. Aan de andere kant moesten veel mensen in Duitsland werken en ging het vanaf 1942 hard achteruit met de economie.
  Bron: De Oorlog, deel 4 (40 sec.)
  Droste chocolade in Haarlem
  Droste chocolade in Haarlem
  Het Haarlemse bedrijf Droste profiteert eerst van Duitse orders, maar heeft daarna moeite nieuwe voorraden aan te leggen. De duur van de oorlog bepaalt het lot van de fabriek, vertelt bedrijfsleider Bob Visser een krant.
  Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 21 sec.)
 • Kooplustige Duitse soldaten
  Kooplustige Duitse soldaten
  Soldaat Heinrich Böll schrijft enigszins beschaamd aan zijn familie in Duitsland over de Duitse soldaten die alles leegkopen met hun hoge soldij. Böll wil vooral koffie.
  Bron: De Oorlog, deel 4 (54 sec.)
  Roof joods bezit
  Roof joods bezit
  Het eerste slachtoffer van de Duitse roofzucht in Nederland is al vanaf maart 1941 de joodse bevolking. Bedrijven, geld, schilderijen, sieraden, goud, inboedels, alles wordt ingepikt.
  Bron: De Oorlog, deel 4 (2 min. 55 sec.)

4. Welvaart, beroving, honger

De oorlog begon met geweldige economische bloei

In de eerste anderhalf jaar na de Duitse inval, dus tot eind 1941, ging het met de Nederlandse economie eigenlijk veel beter dan over het algemeen wordt aangenomen. Na enige tijd begonnen Duitse instanties en vooral de Wehrmacht zoveel orders te plaatsen bij het Nederlands bedrijfsleven dat hier een forse groei ontstond.

Pas veel later stortte de productie in, door gebrek aan grondstoffen en vooral door naar Duitsland werden afgevoerd om daar te werken.

Tot deze conclusies komt deel 4 van de serie De Oorlog, die zondag 15 november wordt uitgezonden, op Nederland 2, om kwart over acht. De economie tijdens de bezettingsperiode staat in deze aflevering centraal, en daarbij komen tal van nieuwe, onverwachte gezichtspunten aan de orde.

In het begin van de oorlog hebben ondernemers geregeld bij de overheid geïnformeerd of ze wel orders van Duitse instantie mochten aannemen. De ambtenaren op het ministerie van economische zaken gaven vrijwel altijd groen licht – het leven moest doorgaan en het was van belang dat er weer banen bijkwamen. Door de crisis en de Duitse inval was het aantal werklozen hoog opgelopen, maar na een half jaar al meldde rijkscommissaris Seyss-Inquart trots dat de werkloosheid in Nederland ‘was opgelost’.

Tegelijk wordt in de tv-serie van de NPS duidelijk dat veel Duitse instanties in Nederland hun rekeningen betaalden met een soort nepgeld, dat de gewichtige naam ‘Reichskreditkassenscheine’ had gekregen. Bedrijven konden voor die papieren bij de bank gewoon gulden krijgen. En banken kregen bij de Nederlandse Bank ook guldens, maar de schatkist werd voor deze enorme bedragen nooit gecompenseerd.

Daardoor moest de staat geld bijdrukken en ontstond een hevige inflatie. Later zorgden nog meer nazi-trucs ervoor dat de Nederlandse schatkist werd geplunderd. De laatste jaren betaalde Nederland vele miljoenen per maand aan ‘bezettingskosten’ en aan bijdragen aan de oorlogvoering tegen het communisme.

Ook wél gewerkt.

Historisch onderzoek heeft aangetoond dat het distributiesystreem er in Nederland toe heeft geleid dat de schaarste eerlijk werd verdeeld en dat er daardoor in de eerste jaren van de oorlog geen groepen het slachtoffer zijn geworden van honger en voedselschaarste. Vanaf najaar 1944 werd dat anders in de steden in het westen, waar de hongerwinter uitbrak, maar dat had een andere oorzaak: de voedselblokkade van de Duitsers nadat in Nederland de spoorwegstaking was afgekondigd.

De grote klap voor de Nederlandse productiecapaciteit was in feite het gebrek aan arbeidskrachten, dat in de loop der tijden steeds heviger werd. In totaal zijn er meer dan 550.000 Nederlanders, vooral mannen, in Duitsland te werk gesteld, een deel vrijwillig, maar het merendeel gedwongen. In deel 4 van De Oorlog staat presentator Rob Trip uitvoerig stil bij hun lot.

Dat liep nogal uiteen, sommigen hadden het niet slecht in Duitsland, maar heel veel Nederlandse mannen hebben daar veel ontberingen moeten doorstaan. Er zijn veel brieven en dagboeken bewaard gebleven waaruit Rob Trip citeert. Het Rode Kruis schat het aantal werkenden dat niet levend uit Duitsland is teruggekeerd op tegen de 30.000.

In de serie zijn bijzondere filmbeelden te zien uit Duitse dwangarbeidprojecten, zelfs in kleur. Zij brengen de omstandigheden daar wel pijnlijk dichtbij.

Het gedwongen vertrek van arbeidskrachten betekende de doodsklap voor heel veel bedrijven. In de serie De Oorlog worden de ontwikkelingen in de dagboek van de weduwe van de voormalige directeur, die het bedrijf na de dood van haar man runde. Aan de hand van Droste is goed na te gaan hoe het met de Nederlandse economie vanaf 1942 snel bergafwaarts ging, met een totale verarming in 1945 als gevolg.

Zondag 15 november, NPS, De Oorlog deel 4, Welvaart, beroving, honger, Nederland 2, 20.15 uur
Herhaling: zaterdag 21 november, Nederland 2, 13.40u