Nederland leeggeroofd
In 1942 komt er verandering in de Duitse houding tegenover Nederland: om de oorlog te bekostigen moeten Nederland en andere bezette landen miljarden betalen aan Duitsland.
Bron: De Oorlog, deel 4 (2 min. 6 sec.)
Media:
-
Nederland leeggeroofdIn 1942 komt er verandering in de Duitse houding tegenover Nederland: om de oorlog te bekostigen moeten Nederland en andere bezette landen miljarden betalen aan Duitsland.Bron: De Oorlog, deel 4 (2 min. 6 sec.)Roof joods bezitHet eerste slachtoffer van de Duitse roofzucht in Nederland is al vanaf maart 1941 de joodse bevolking. Bedrijven, geld, schilderijen, sieraden, goud, inboedels, alles wordt ingepikt.Bron: De Oorlog, deel 4 (2 min. 55 sec.)
Duitsers plunderen Nederland
Het beroven van de bezette gebieden – dat was zonder twijfel een van de bepalende kenmerken van de nazi-politiek in de Tweede Wereldoorlog. Die beroving kende vele facetten.
Er was het fenomeen van de Reichskreditkassenscheine, het nepgeld dat ervoor zorgde dat Nederland de ene na de andere sigaar uit eigen doos kreeg aangeboden. Er zijn veel meer van dit soort verschijnselen – het massaal importeren van onderbetaalde of zelfs niet-betaalde arbeidskrachten uit de bezette gebieden hoort er ook bij.
De nazi-top was erop uit om de eigen bevolking tevreden te houden en dus in financieel opzicht te ontzien. De onderworpen landen, vooral in West-Europa, moesten voor de kosten opdraaien.
Alle Duitsers herinnerden zich nog de gierende inflatie van de jaren twintig, herhaling daarvan moest ten koste van alles worden voorkomen.
Het was het uitgangspunt van Göring: inflatie in de omringende landen vond hij prima, zolang het Duitsland zelf maar niet overkwam.
Bronnen:
*Götz Aly 'Hitlers Volksstaat. Raub, Rassenkrieg und nationaler Sozialismus' (2006)
*Götz Aly 'Hitler's Beneficiaries: Plunder, Racial War, and the Nazi Welfare State (Metropolitan Books, 2007)
*Hein Klemann, 'Nederland 1938-1948, Economie en samenleving in jaren van oorlog en bezetting' (Amsterdam, 2002)