Droste chocolade in Haarlem
Het Haarlemse bedrijf Droste profiteert eerst van Duitse orders, maar heeft daarna moeite nieuwe voorraden aan te leggen. De duur van de oorlog bepaalt het lot van de fabriek, vertelt bedrijfsleider Bob Visser een krant.
Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 21 sec.)
Media:
-
Droste chocolade in HaarlemHet Haarlemse bedrijf Droste profiteert eerst van Duitse orders, maar heeft daarna moeite nieuwe voorraden aan te leggen. De duur van de oorlog bepaalt het lot van de fabriek, vertelt bedrijfsleider Bob Visser een krant.Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 21 sec.)Droste gaat slechtHet bedrijf Droste krijgt vanaf 1942 last van de Arbeidsinzet: een deel van het personeel moet in Duitsland werken en de fabriek wordt steeds leger, constateert mevrouw Droste vol afschuw in haar dagboek.Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 27 sec.)
Droste chocoladefabrieken in Haarlem
Droste chocoladefabrieken in Haarlem was in 1940-45 een middelgroot Nederlands bedrijf waarvan de oorlogsgeschiedenis model kan staan voor die van heel veel andere.
Het bedrijf had in 1940 al een lange voorgeschiedenis. In 1863 begon Gerardus Johannes Droste zijn banket- en koekbakkerij. Hij verkocht er onder andere zijn specialiteit, chocoladepastilles, officieel Pastilles Droste geheten. In 1890 opende Droste zijn eigen chocoladefabriek, gelegen aan het Spaarne. Dat was gunstig, omdat de grondstoffen vanuit de schepen direct op het fabrieksterrein konden worden gelost.
Op 17 november 1937 wordt mevrouw Droste na het overlijden van haar man directrice van het bedrijf. Zij zal Droste door de oorlog leiden.
Het 50-jarige bestaan van de fabriek viel in het eerste oorlogsjaar 1940. Droste kon dat jaar met succes chocola blijven produceren en verkopen ondanks de bezetting, maar vanaf 1942 groeiden de problemen snel.
Bronnen:
*A. Ebeling en W. Hering, 'Droste. De geschiedenis van de Haarlemse cacao- en chocoladefabriek aan het Spaarne'
*Hein Klemann, 'Nederland 1938-1948, Economie en samenleving in jaren van oorlog en bezetting' (Amsterdam, 2002)
*Noord-Hollands Archief
*Nederlands Bakkerijmuseum
Meer over dit onderwerp
Links
Locatie