Droste chocolade in Haarlem

Het Haarlemse bedrijf Droste profiteert eerst van Duitse orders, maar heeft daarna moeite nieuwe voorraden aan te leggen. De duur van de oorlog bepaalt het lot van de fabriek, vertelt bedrijfsleider Bob Visser een krant.

Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 21 sec.)

Media:

  • Droste chocolade in Haarlem
    Droste chocolade in Haarlem
    Het Haarlemse bedrijf Droste profiteert eerst van Duitse orders, maar heeft daarna moeite nieuwe voorraden aan te leggen. De duur van de oorlog bepaalt het lot van de fabriek, vertelt bedrijfsleider Bob Visser een krant.
    Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 21 sec.)

Eerste oorlogsjaren

Droste had in mei 1940 grote voorraden aangelegd, dat had de overheid sterk gestimuleerd. De bedoeling van het beleid was dat het bedrijfsleven, in geval van een vijandelijke aanval, geruime tijd zou kunnen doordraaien.
In 1939 lag er in Haarlem nog voor 171.000 gulden aan cacaobonen, in 1940 was de voorraad gestegen tot een waarde van 578.000 gulden. Droste leek even vooruit te kunnen.

Na de bezetting braken er gouden tijden aan, want Droste had één groot voordeel: Duitse soldaten waren dol op Nederlandse chocola en kochten zoveel als ze konden krijgen.

Er was ook een grote tegenvaller, want de bezetter eiste van allerlei bedrijven de voorraden op, ook van Droste. Er werd een flink deel, gedwongen maar wel voor een goede prijs, verkocht aan Duitse firma’s.

Daardoor werden Drostes mogelijkheden enigszins beperkt, maar het leven ging door – en in 1940 stond de viering van het vijftigjarig bestaan op het programma. Het personeelsblad schrijft, in augustus 1940:

‘Terwijl de wereld brandt en smeult en wij allen dagelijks ondervinden welk een leed een moderne oorlog met zich brengt, gedenken wij over enige dagen het feit, dat het vijftig jaar geleden is, dat de naam ‘Droste’ bekend ging worden en na verloop van zekere tijd zelfs een wereldnaam werd’.

Meer over dit onderwerp