Bunker op Schiermonnikoog
Op Schiermonnikoog laten de Duitsers de bunker Wassermann bouwen die deel uitmaakt van de Atlantikwall. Lokale bedrijven werken mee aan het project en worden daarvoor na de oorlog relatief zwaar gestraft.
Bron: De Oorlog, deel 4 (3 min. 6 sec.)
Media:
-
Bunker op SchiermonnikoogOp Schiermonnikoog laten de Duitsers de bunker Wassermann bouwen die deel uitmaakt van de Atlantikwall. Lokale bedrijven werken mee aan het project en worden daarvoor na de oorlog relatief zwaar gestraft.Bron: De Oorlog, deel 4 (3 min. 6 sec.)Schildersbedrijf Kooistra schildert bunkerHet schildersbedrijf van vader en zoon Kooistra kreeg van de Duitsers de opdracht bunker Wassermann van binnen wit te schilderen tegen een prima uurloon.Bron: De Oorlog, deel 4 (1 min. 31 sec.)
-
De AtlantikwallOverzicht Duitse voorbereidingen tegen een eventuele invasie vanuit zee: de Atlantikwall. Er zijn verdedigingslinies opgeworpen langs de kust in Nederland, Vlaanderen en Frankrijk.Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Hollands Nieuws, mei 1944Atlantikwall tentoonstellingIn Den Haag opent Rijkscommissaris Seyss-Inquart een tentoonstelling van kunstwerken die door soldaten, gelegerd bij de Atlantikwall, in hun vrije tijd zijn vervaardigd.Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Hollands Nieuws, 29 oktober 1943
Bouw bunkers Atlantikwall
Duitsland bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Atlantikwall, de betonnen muur die een geallieerde aanval via de Atlantische Oceaan en de Noordzee onmogelijk moest maken.
Langs de hele kust van Frankrijk, België en Nederland kwamen enorme betonnen gevaarten waarin Duitse verdedigingstroepen zich konden verschansen en van waaruit op aanvallers zou kunnen worden geschoten. Daar waren veel bouwvakkers en bouwbedrijven om die kolossale blokken aan te leggen. De coördinatie van dat werk was in handen van de Organisation Todt, een soort staatsbouwbedrijf dat ook actief was bij de aanleg van concentratiekampen.
Hitler was trots op de enorme omvang van de bouwactiviteiten en reageerde verheugd op alle nieuwe records, bijvoorbeeld aan door de organisatie verwerkte kubieke meters beton.
De Atlantikwall zou in totaal 14.000 bunkers bevatten, waarin 17 miljoen ton beton was verwerkt en 1,2 miljoen ton staal – het was de grootste verdedigingslijn uit de wereldgeschiedenis.
Alles moest wijken voor de voortgang van dit megaproject, er kwam in de loop van de oorlog een bouwstop voor alle niet-militaire projecten, en op het eind van de oorlog ging 90% van de cementproductie in Nederland naar de Wehrmacht.
Meer over dit onderwerp
Links