30 januari 2009
Publiek bij het bezoek van de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Matsuoka aan Berlijn, april 1941

Publiek bij het bezoek van de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Matsuoka aan Berlijn, april 1941

Met vertaalster Ayako naar een hele serie Japanse bioscoopjournaals gekeken. Japan had zijn eigen variant van het Polygoonjournaal gedurende de oorlog. Vaak goed gefilmd, een aantal van de cameramensen was in Hollywood opgeleid.

De bioscoopjournaals van de jaren dertig en veertig hadden sowieso over de hele wereld min of meer hetzelfde ‘format’. Het is vergelijkbaar met het televisienieuws van nu: de inhoud verschilt, maar over de hele wereld is de vorm vergelijkbaar. (meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, Gerda Jansen Hendriks @ 12:20
28 januari 2009

Op 20 juli 1944 pleegde Claus Schenk, graaf von Stauffenberg, een aanslag op de nazidictator Adolf Hitler. De Amerikaanse film ‘Valkyrie’ (met Tom Cruise in de hoofdrol) gaat over deze aanslag.

‘Valkyrie’ trekt in Nederland volle zalen. (Telegraaf)

De website van ‘Valkyrie’.

Recensies: Volkskrant, AD, nu.nl

Hoort bij: WO II RTV & FilmWebredactie @ 9:15

De Britse bisschop Richard Williamson heeft op de Zweedse tv gezegd dat er tijdens WO II geen Joden vergast zijn. De katholieke kerk is niet blij met zijn zeer omstreden uitspraken. (Telegraaf, De Pers, RTL)

Bij de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz is een discussie ontstaan over de staat van het kamp en het nut dat het heeft als plaats om de Holocaust te herdenken. (BBC: debat)

In Eindhoven moesten 2.500 bewoners van de wijk Meerhoven hun huis uit, omdat er vier vliegtuigbommen uit WO II onschadelijk moesten worden gemaakt (Volkskrant)

De gemeente Den Haag stelt een kwart miljoen euro beschikbaar voor de oprichting van een Atlantikwall Museum in Scheveningen. (AD)

26 januari 2009
Japanse tuin

Japanse tuin met waterval

Vandaag is het mooi zonnig winterweer. Ideaal om een kijkje te gaan nemen bij een locatie die al lang op mijn lijstje staat: de Japanse tuin van het Dierenpark Amersfoort. In aflevering 7 legt Rob Trip verschillende keren wat uit over Japan. Het zou raar zijn om dat in Indonesië te filmen. Tokio ligt op ongeveer de 35ste breedtegraad en dat is niet in de tropen. Vandaar de gedachte aan een Japanse tuin. (meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, Gerda Jansen Hendriks @ 11:48
20 januari 2009
In jeep

Soldaten in jeep

Het is en blijft voor mij een feestje om naar het Instituut voor Beeld en Geluid te lopen en archief te bekijken. Zelfs van films die ik al vaker heb gezien krijg ik geen genoeg. Zo is er een film die in 1947 gemaakt is voor vermoedelijk de Legervoorlichtingsdienst. De titels aan het begin zijn verloren gegaan en daarom heeft de film in de computer de kale vermelding ‘Beelden Pacificatiestrijd op Java’. (meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, , Gerda Jansen Hendriks @ 11:56
Filmen in het Filmmuseum

Filmen in het Filmmuseum

(meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:Webredactie @ 11:46
Filmen in een fabriekshal in Hattingen

Filmen in een fabriekshal in Hattingen

(meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, , Webredactie @ 12:43

De Amerikaanse ‘Nuts!’-generaal Kinnard is op 93-jarige leeftijd overleden. Toen de Amerikanen in 1944 tijdens het Duitse Ardennenoffensief waren ingesloten bij Bastenaken, adviseerde Kinnard ‘Nuts!’ te antwoorden op de vraag van de Duitsers of de Amerikanen zich wilden overgeven. (HLN.be, New York Times)

In het Poolse Malbork (Mariënburg) is een massagraf gevonden met daarin de lichamen van ongveer 1.800 Duitsers. Ze zijn waarschijnlijk omgekomen tijdens de Russisch opmars door Polen in 1945. (NRC)

De Amerikaanse filmster Tom Cruise raakte tijdens het werken aan de film ‘Valkyrie’ (over Von Stauffenberg) enthousiast over de Duitse militaire uniformen uit de nazitijd. (De Morgen)

De in Duitsland wonende Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere (87) wordt in Duitsland niet vervolgd voor oorlogsmisdaden. (NRC)

Zo’n 15.000 bewoners van het Duitse Osnabrück moesten hun huizen uit, omdat er vier onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelij gemaakt moesten worden. (Nu.nl)

Hoort bij: WO II in het nieuws — Tags:, , , Webredactie @ 10:06
12 januari 2009
In Amsterdam

Filmen in Amsterdam

(meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:Webredactie @ 12:48
Filmen in een fabriekskelder van Philips

Filmen in een fabriekskelder van Philips

(meer lezen…)

Hoort bij: Op locatie — Tags:, , Webredactie @ 11:45

Oudere berichten »