26 januari 2009
Japanse tuin

Japanse tuin met waterval

Vandaag is het mooi zonnig winterweer. Ideaal om een kijkje te gaan nemen bij een locatie die al lang op mijn lijstje staat: de Japanse tuin van het Dierenpark Amersfoort. In aflevering 7 legt Rob Trip verschillende keren wat uit over Japan. Het zou raar zijn om dat in Indonesië te filmen. Tokio ligt op ongeveer de 35ste breedtegraad en dat is niet in de tropen. Vandaar de gedachte aan een Japanse tuin.

Ik heb er daar ooit zelf een aantal van bezocht in Japan. Zo’n echte ‘zentuin’ zou mooi zijn: een rechthoekig vlak met grint en enkele grote stenen. Researcher Yfke Nijland vindt er een aantal op het internet, met foto’s. Die in Amersfoort lijkt wel wat. En het is in de buurt, voor de reiskosten altijd gunstig.

De gastenservice is heel aardig, geeft me een plattegrond en laat me verder mijn gang gaan, heel goed. De Japanse tuin blijkt prachtig. Er is een echt zen gedeelte, maar er is ook een mooie stukje met watervalletje en stenen lantaarns. En er zijn zelfs twee Japanse kraanvogels. Of die straks in beeld komen weet ik nog niet. Ze leiden de aandacht af, vrees ik.

Op weg naar de uitgang sla ik een hoek om en sta opeens oog in oog met een forse tijger. Toch even een schok. Het is goed bedacht in deze dierentuin – op veel plekken zijn er poortjes met vrijwel onzichtbaar perspex. Zo kan je dus heel dichtbij de dieren komen.

Gerda Jansen Hendriks

Japanse tuin

Japanse tuin

Hoort bij: Op locatie — Tags:, Gerda Jansen Hendriks @ 11:48

<< Terug naar overzicht