Een fraaie villa aan Plein 1813. Hier zetelde tot in de vroege jaren zeventig de minister-president. We nemen een aantal scènes op die verband houden met besprekingen over de situatie in Indonesië na 1945.
Er worden in dit pand zwaarwegende besluiten genomen. Rob laat bijvoorbeeld de brief zien die minister van Financiën Piet Lieftinck aan zijn collega’s schreef in april 1947.
De nood is hoog, de schatkist is leeg. De enige oplossing die hij ziet is dat de grote plantages in Indonesië weer gaan produceren en exporteren en zo voor deviezen zorgen. In feite betekent dat oorlog. Oorlog tegen de Republiek Indonesië die Nederland op dat moment alleen op eigen voorwaarden wil erkennen.
Cameraman Bernd Wouthuysen zorgt dat er mooi licht valt op Rob en de brief van Lieftinck. Het helpt bij het vasthouden van de aandacht is mijn overtuiging. Je wilt toch zoveel mogelijk mensen bereiken.
Maar bij een serieus geschiedenisprogramma zijn miljoenen kijkers niet vanzelfsprekend. Er zijn onderwerpen waar dat wel voor geldt. Dat beseffen wij ons heel goed.
Deze ochtend bijvoorbeeld is niet de geschiedenis, maar Bernd zelf het belangrijkste onderwerp van gesprek. Hij was namelijk op televisie afgelopen week. Als klasgenoot in het programma ‘Het mooiste meisje van de klas’.
We willen er van Bernd alles over weten. Meer dan een miljoen mensen hebben hem gezien, hij is er de afgelopen dagen ook veelvuldig op aangesproken. Het zou mooi zijn als De Oorlog dat in het najaar ook bereikt.
Gerda Jansen Hendriks