Het oorlogsdagboek 'Alles ging aan flarden'

Het oorlogsdagboek

Zondagmiddag 22 november 2009 is in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam het boek ‘Alles ging aan flarden. Het oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch‘ gepresenteerd.

Bussemaker en ? bij het orginele manuscript

Jet Bussemaker en Joel Cahen bij het orginele manuscript

De directeur van het Joods Historisch Museum, Joel Cahen, toonde het originele manuscript. Staatssecretaris Bussemaker van VWS, verantwoordelijk  voor het programma Erfgoed van de Oorlog, toonde een kort fragment van een trouwfilm uit 1942 waarin een glimp van Klaartje de Zwarte is te zien.

? en Bussemaker

Joel Cahen en Jet Bussemaker

Bussemaker onderstreepte het belang van ons ‘oorlogserfgoed’ en kondigde aan dat momenteel ongeveer 2100 dagboeken uit de bezettingstijd worden gedigitaliseerd. Doel  hiervan is behoud van de dagboeken en beschikbaarstelling voor een breed publiek.

Het oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch is bij het vooronderzoek voor de tv-serie De Oorlog gevonden door Yfke Nijland en Suzanne Hendriks tijdens researchwerkzaamheden in het Joods Historisch Museum.

Het originele manuscript

Het originele manuscript

Het is van historisch grote waarde omdat het dagboek het gedwongen verblijf van Klaartje de Zwarte-Walvisch in de Hollandsche Schouwburg, kamp Vught en kamp Westerbork beschrijft. Vanuit Westerbork is ze naar vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd waar ze in juli 1943 is vermoord.

Ad van Liempt

Ad van Liempt

Ad van Liempt, eindredacteur van de tv-serie De Oorlog, zegt over het bijzondere dagboek ‘Je zou kunnen zeggen dat Klaartje de Zwarte begint te schrijven, waar Anne Frank moest ophouden: bij haar arrestatie. En de manier waarop ze verslag doet is af en toe letterlijk adembenemend.’

<< Terug naar overzicht