Willem  Augustin

Categorie: Overig
 • Persoonsgegevens
  Naam Willem  Augustin
  Functie Deelnemer aan Elfstedentocht
  Geboortedatum 07-02-1923
  Sterfdatum 31-10-2004
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Overig
  Video
  Elfstedentocht winter 1940-41
  In de koude winter van 1940-41 ging Nederland het ijs op. De Duitsers stimuleerden het doorgaan van Elfstedentochten tijdens de oorlog. Jan Uitham deed mee in 1942.
  Bron: De Oorlog, deel 2 (2 min. 38 sec.)
De winter van 1940 op 1941 is extreem koud. En met de dalende temperatuur loopt ook tijdens de bezetting de 'Elfstedenkoorts' op.
Het bestuur van de vereniging vindt een tocht eigenlijk niet verantwoord, ondermeer vanwege de verduistering, maar geeft toe aan een lobby van rijders. En met de enthousiaste medewerking van de bezetter komt de tocht der tochten er dus toch.

De 17-jarige Amsterdamse schaatsfanaat Wim Augustin was op de fiets naar Friesland vertrokken om mee te doen aan die Elfstendentocht en werd een paar uur voor de start op de Afsluitdijk door Duitse wachtposten aangehouden omdat hij de spertijd overtreden had. In een interview deed hij later verslag van die curieuze aanhouding:

'Ja,’ zei ik, "ich moet Schlittschuhlaufen. Schlittschuh.” Ze wisten geloof ik niet eens wat dat was. Dus ik haal mijn tas van de rug, en laat m 'n schaatsen zien. "Alsteblief. " Hij pakt ze aan, en houdt ze tegen de hemel aan. "Jaja.” En toen wat tegen elkaar praten, maar dat kon ik niet verstaan.

Wat nou? Ze wisten geen raad met me, wat moesten ze met zo 'n jongen doen, 's nachts op de Afsluitdijk? Ze zeiden zoiets van “Sodemieter maar op." Dat begreep ik meteen. Dus gauw die schaatsen terug in de tas, en ik meteen weer weg.'


Augustin fietste verder, door de zwarte Friese nacht, en was nog net op tijd voor de start. Hij reed zijn eerste Elfstedentocht uit, er zouden er voor hem nog acht volgen.

 

Links