Hans Ertl (dagboek)

Categorie: Oorlogsgeweld
 • Persoonsgegevens
  Naam Hans Ertl (dagboek)
  Functie Cameraman bij de Duitse Weermacht
  Nationaliteit Duitse
  Categorie Oorlogsgeweld
  Video
  Market Garden mislukt bij Arnhem
  De geallieerde aanval op Zuid-Nederland verloopt eerst goed, maar loopt vast bij Arnhem. Daar liggen onverwacht Duitse troepen uit Frankrijk uit te rusten. Slechts weinig parachutisten bereiken strategische belangrijke brug bij Arnhem.
  Bron: De Oorlog, deel 6 (3 min 24 sec.)
 • Persoonsgegevens
  Naam Hans Ertl (dagboek)
  Functie Cameraman bij de Duitse Weermacht
  Nationaliteit Duitse
  Categorie Oorlogsgeweld
  Video
  Parachutisten bij Oosterbeek
  Vanuit haar woonplaats Oosterbeek ziet een 15-jarige scholiere (dagboek) op 17 september 1944 het begin van Operatie Market Garden. Filmpje parachutist is van John Waddy en het verslag van E. R. Murrow.
  Bron: De Oorlog, deel 6 (58 sec.)
De Duitser Hans Ertl was cameraman bij de Duitse Wehrmacht (hij had eerder gewerkt met Leni Riefenstahl) en hij was in de omgeving van Arnhem, toen hij op zondagmiddag 17 september 1944 een ongekend tafereel meemaakte: het begin van Operatie Market Garden.
Hij moest eerst een schuilplaats zoeken voor de geallieerde bombardementen. Toen hij weer naar de lucht kon kijken, zag hij grote aantallen bommenwerpers, die enorme zweefvliegtuigen achter zich aansleepten:

‘Het is een onwaarschijnlijk schouwspel dat zich voor mij ontplooit: de zweefvliegtuigen maken zich los en landen links van me, op het open veld. Als bijen die uit hun korven komen, stromen gewapende soldaten uit de vliegtuigen en formeren zich, alsof het een oefening is, onder het commando van hun officieren.

Uit een ander zweefvliegtuig rijden soldaten met jeeps en motoren naar buiten. Verderop worden kanonnen en andere wapens uitgeladen. Ik sta er verbijsterd naar te kijken.’


Maar het liep allemaal niet erg voorspoedig meer voor de geallieerden. De Duitsers bleken allesbehalve overrompeld. Ze improviseerden heel goed, en ze hadden op een aantal punten veel geluk, zo blijkt uit het dagboek van de Weermacht-cameraman Hans Ertl:

‘Bij de staf krijg ik van kapitein Lang een kort overzicht van de algemene situatie. Hij zei daarbij gnuivend dat ze in een neergeschoten zweefvliegtuig een spoorboekje hadden gevonden van deze grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis.

Omdat we ook over de code van de Anglo-amerikanen beschikken, weten we alles over alle plannen van de tegenstander en kunnen we gepaste maatregelen nemen.

"Tegen vier uur verwachten we dat er noordelijk van Oosterbeek en Wolfheeze goederen voor de Eerste Engelse Luchtlandingsdivisie worden uitgeworpen.

Er is ook een Poolse luchtlandingsbrigade aangekondigd, ten zuiden van Arnhem. Neem alle spullen mee die je voor je werk met de camera nodig hebt." Aldus onze zeer nuttige informant kapitein Lang.’


Door deze en andere tegenslag werd de toestand voor de geallieerden steeds moeilijker. De Engelsen die bij de Rijnbrug bij Arnhem vastzaten, bleven verstoken van hulp. Er werden hevige gevechten gemeld vanuit Nijmegen en ook vanuit Oosterbeek. De Duitsers leken steeds beter stand te houden.

Voor het geallieerde opperbevel was dat een grote verrassing, maar de generaals hadden het kunnen weten. Als ze de situatie beter hadden verkend, hadden ze gemerkt dat er ten noorden van Arnhem ten tijde van de luchtlandingen twee Duitse tankdivisies lagen uit te rusten, puur toevallig dáár.

Een kwestie van geluk, erkent ook cameraman Hans Ertl in zijn dagboek:

‘Het toeval wilde dat vlak bij de landingszones van Arnhem een SS-Pantsergrenadier-bataljon onder Hauptsturmführer Kraft zijn intrek had genomen. En daar vlakbij lagen twee divisies van het Tweede SS-Pantserkorps van generaal Bittrich uit te rusten. Het geluk dat je in een oorlog nodig hebt, had dit keer onze zijde gekozen.’


Bron:
*'Hans Ertl als Kriegsberichter' (Inssbrück, 1985)

 

Links