Hertha Hampel (dagboek)

Categorie: Overig
 • Persoonsgegevens
  Naam Hertha Hampel (dagboek)
  Functie Indo-Europese vrouw over Japanners
  Geboortedatum 1913
  Categorie Overig
  Video
  Indo's buiten kampen
  Japanners stoppen de 150.000 Indo's (Indische Nederlanders) niet in kampen, ze beschouwen hen als Aziaten. Maar de positie van de Indo's was onzeker. Dagboek Hertha Hampel.
  Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 10 sec.)
 • Persoonsgegevens
  Naam Hertha Hampel (dagboek)
  Functie Indo-Europese vrouw over Japanners
  Geboortedatum 1913
  Categorie Overig
  Video
  Buitenkampers voelen zich niet veilig
  De ´┐Żbuitenkampers´┐Ż zijn niet geïnterneerd tijdens de Japanse bezetting. Maar echt veilig voelen ze zich ook niet. Met dagboek Hertha Hampel over Japanners die huizen ingaan.
  Bron: Ongebruikt materiaal uit De Oorlog afl. 7 (29 sec.)
Mevrouw Hertha Hampel (1913), een Europees uitziende Indo-vrouw, woonde vanaf 1942 bij haar ouders. Haar man was werktuigkundige bij een scheepvaartbedrijf, hij was opgepakt, ze zag hem in januari 1942 voor het laatst.
Ze moest niets hebben van de Japanners en van hun propaganda. Ze hield een dagboek in waarin ze haar positie helder formuleerde:

‘Wij zitten tussen de Oosterling, die ons niet mag omdat we westers bloed hebben en de westerling die de pest aan ons heeft omdat we oosters bloed hebben. Wat kan mij dat schelen? Ik ga om met de mensen die ik aardig vind, westerling, of oosterling.’

De Japanners stelden P.F. Dahler als 'leider' van de Indo's om meer controle over hen te krijgen. Dahler stelde dat Indo-Europeanen ‘zuivere Indonesiers’ moesten worden, anders zouden ze als vreemdelingen in Indonesië zijn.

Mevrouw Hertha Hampel begon het leven daardoor wel heel erg ingewikkeld te vinden. Ze sloeg zich er doorgaans dapper doorheen, maar soms had ze een zwak moment.

‘Je kan soms opeens over alles schoon genoeg krijgen en ik verlang dan een hele dag niets dan te huilen. Maar tja, je moet sterk zijn en dragen wat je opgelegd wordt en dus gaan we weer verder.

Maar als alles afgelopen is ga ik voor mijn plezier een hele dag huilen en gillen en als het gaat de hele boel kort en klein slaan.’Bron:
*Jeroen Kemperman (red.), 'De Japanse bezetting in dagboeken, Buiten de kampen' (Amsterdam, 2002)