Douwe Bakker (dagboek)

Categorie: Overig
 • Persoonsgegevens
  Naam Douwe Bakker (dagboek)
  Functie Politieman te Amsterdam
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Overig
  Video
  Anjerdag en andere 'Verzetjes'
  Nederland is zeer patriottisch gestemd in de zomer van 1940, maar beperkt zich tot 'Verzetjes' als Anjerdag (verjaardag prins Bernhard op 29 juni), het beledigen van NSB'ers en het vertellen van grappen over Hitler.
  Bron: De Oorlog, deel 2 (1 min. 24 sec.)
In Amsterdam liep tijdens Anjerdag in juni 1940 Douwe Bakker rond, een politieman die lid was van de NSB en tot de fanatieke vleugel van die beweging behoorde.
Hij schreef de hele oorlog in zijn dagboek (dat zich in het NIOD bevindt), vaak knarsetandend, zoals op die 29e juni van 1940:

‘In de morgenuren is hier en daar een vlag uitgestoken. De aanhangers van het Britse roofregime tooien zich demonstratief met witte anjers. Het gaf in de stad hier en daar aanleiding tot ongeregeldheden.

De actie der WA tegen deze demonstratie werd op last van hogerhand gestaakt. Geen zwarthemden op de straat, zodat men honderden met de witte anjer zag lopen. De meeste vlaggen werden weer ingehaald op uitnodiging der politie en na aanzegging dat het voor hun eigen verantwoording was als de vlag uitgestoken bleef.’

Hij moet zich die dag kapot geërgerd hebben, zeker toen het ’s avonds heel onrustig werd in Amsterdam:

´In de avond liepen duizenden opgeschoten demonstranten met bloemen te hoop en trachtten tot het Paleis op de Dam door te dringen. Dit werd belet en toen begon de herrie. Kleine WA-afdelingen die nog in actie waren, veegden op Rembrandt- en Thorbeckeplein caféterrassen schoon.

Telkens grote opstootjes van zingende en blèrende idioten met witte anjers die gretig door de sjacherende Joden werden verkocht. Het was werkelijk nationaal wat hier vertoond werd – om te kotsen.´

 

Links