Truus  Menger-Oversteegen (interview)

Categorie: Oorlogsgeweld
 • Persoonsgegevens
  Naam Truus  Menger-Oversteegen (interview)
  Functie Verzetsstrijdster en beeldhouwster
  Geboortedatum 1923
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Oorlogsgeweld
  Video
  Verzet of geen verzet?
  Een klein deel van de Nederlanders koos tijdens de Duitse bezetting voor verzet, het grootste deel hield zich op de vlakte.
  Bron: De Oorlog, deel 3 (1 min. 1 sec.)
 • Persoonsgegevens
  Naam Truus  Menger-Oversteegen (interview)
  Functie Verzetsstrijdster en beeldhouwster
  Geboortedatum 1923
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Oorlogsgeweld
  Foto
  Truus Menger
  Bron: Still uit Andere Tijden, Hannie Schaft-herdenking onder vuur
Jonge meisjes zijn het nog, als Hannie Schaft (1920), Truus Oversteegen (1923) en haar zusje Freddie (1925) persoonsbewijzen voor joodse onderduikers stelen, joodse kinderen naar onderduikadressen brengen en illegale kranten rondfietsen.
Daarnaast saboteren ze treinen, bruggen en een electriciteiscentrale. 'Maar het ergste wat we deden was het liquideren van Nederlandse SD-ers, jodenjagers', zegt Truus Menger-Oversteegen onaangedaan.

Geen van drieën heeft daar overigens ooit spijt van gehad. 'Het was uitschot, we verwijderden kankergezwellen uit de samenleving.'

Hun verzetswerk doen ze voor de raad van verzet (RVV), een communistische verzetsgroep die voornamelijk in Haarlem en de Zaanstreek opereert.

Truus Menger-Oversteegen:'Aan het eind van de oorlog zijn we officieel lid geworden van de communistische partij, maar fanatiek waren we niet. Ik betwijfel zelfs of Hannie na de oorlog nog lang lid zou zijn gebleven.'

Als bij een liquidatie van een collaborateur in Zaandam haar vriend, Jan Bonekamp, om het leven komt, wordt ze defaitistisch. Menger: 'Na de dood van Jan was ze nooit meer vrolijk en voerde ze heel woest iedere opdracht uit die onze commandant haar gaf.'

Ze schetst haar vriendin zelfs het scenario van haar begrafenis: in een mooie kist met de vlag erop en de koningin erbij.

Hoe het afloopt met Hannie Schaft is bekend. Bij een routinecontrole in Haarlem wordt ze met de illegale communistische krant Waarheid in haar fietstas gearresteerd en naar het huis van bewaring in Amsterdam gebracht.

Daar ontdekken de Duitsers dat ze het gezochte 'meisje met het rode haar' te pakken hebben. Vanuit Amsterdam wordt ze op 17 april naar de Bloemendaalse duinen geleid, waar ze wordt vermoord.

Een half jaar na de bevrijding wordt ze op de erebegraafplaats in Bloemendaal als enige vrouw naast 421 mannen begraven, precies zoals ze had voorspeld met een vlag over haar kist en in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en tienduizenden belangstellenden.


Bron:
*'Hannie Schaft-herdenking onder vuur' (Andere Tijden)

 

Links