Ton Mink (dagboek)

Categorie: Overig
 • Persoonsgegevens
  Naam Ton Mink (dagboek)
  Functie Gevangenbewaarder in Breda
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Overig
  Video
  Drie van Breda volgen debat
  Ton Mink, oud-cipier van de gevangenis van Breda, leest voor uit zijn dagboek. Het gaat over hoe De Drie van Breda het Kamerdebat over hun mogelijke vrijlating in 1972 in een zaaltje op tv volgden.
  Bron: De Oorlog, deel 9 (39 sec.)
 • Persoonsgegevens
  Naam Ton Mink (dagboek)
  Functie Gevangenbewaarder in Breda
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Overig
  Video
  Tv en video voor Drie van Breda
  Ton Mink, cipier in de gevangenis van Breda, leest voor uit zijn dagboek. Het fragment gaat over de dag waarop de Drie van Breda tot verbazing van de cipiers en de gevangenen een tv en video kregen voor Kerst van de Duitse ambassade.
  Bron: De Oorlog, deel 9 (39 sec.)
 • Persoonsgegevens
  Naam Ton Mink (dagboek)
  Functie Gevangenbewaarder in Breda
  Nationaliteit Nederlandse
  Categorie Overig
  Foto
  Ton Mink
  Bron: De Oorlog, deel 9
Het tv-debat op 29 februari 1972 over de Drie Van Breda in de Tweede Kamer werd intensief gevolgd, overal in het land, ook in de koepelgevangenis in Breda. Gevangenbewaarder Ton Mink was erbij.
Jaren later publiceerde hij delen uit het dagboek dat hij destijds bijhield, ook op de dag van het debat, toen hij de reacties van de Drie van Breda beschreef:

'Ingespannen volgen ze de stevige debatten die rechtstreeks worden uitgezonden. Joep volgt met zijn priemende ogen elke emotionele woordenwisseling, terwijl Franz een bepaalde ingetogenheid tentoonspreidt.

Ferdi volgt ingespannen het gebeuren en laat alles op zich inwerken. Op zijn wangen verschijnt veel kleur; vooral op die momenten dat er minder vleiende opmerkingen over hen worden gezegd. Laat op de avond komt de stemming: 85 stemmen tegen gratie en 61 voor.

Ik kijk naar Joseph, Ferdi en Franz en zie de totale ontreddering op hun asgrauwe gezichten. De directeur zegt: “Wel, dit was het dan. Laten we terugkeren naar onze dagelijkse bezigheden"'.


De Duitse ambassade trok zich het lot van het drietal aan en zorgde een paar jaar later voor enige afleiding, zo blijkt uit de notities van bewaker Ton Mink:

‘Tot grote verbazing van iedereen komt er op een namiddag een auto voorrijden waar de Duitse ambassadeur in Nederland uitstapt en zich aandient bij de voorportier.

Al snel wordt ons duidelijk wat hier allemaal aan de hand is: als kerstgeschenk van de ambassade krijgen “De Drie” een televisietoestel en een videorecorder.

Het slaat bij het personeel in als een bom. Kan dit zomaar? Deze ‘overval’ van de Duitse ambassadeur is revolutionair. Het rommelt nog wekenlang na.

We krijgen opmerkingen te horen van gedetineerden zoals: "Moet ik eerst een miljoen Joden de gaskamer injagen, voordat ik tv in mijn cel krijg?"'


Bron:
*Ton Mink, 'De Drie van Breda' (2007)