De kleding van arm en rijk

De stoffenwinkel van Matthijs Naiveu, geschilderd in 1709, geeft in een notendop een beeld van de Nederlandse kleding aan het begin van de 18de eeuw niet alleen van de rijken, maar ook van de middenstand en de armen.
De stoffenwinkel van Matthijs Naiveu, geschilderd in 1709, geeft in een notendop een beeld van de Nederlandse kleding aan het begin van de 18de eeuw.
[klik voor vergroting]
De vrouw, welgesteld en modieus gekleed, draagt een hoogopgewerkt fontangekapsel en haar overrok is van achter opgenomen in een poef.

De winkelier draagt een pruik, zijn vrouw een neepjesmuts. De bedelende jongen in de deuropening is blootsvoets; zijn kleren zijn gescheurd en duidelijk versteld.

katholieke jongensscholen

1870 - In Haarlem wordt de eerste katholieke jongensschool geopend. Op de begane grond zitten de burgerjongens van gegoeden huize, van wie de ouders het volledige schoolgeld kunnen betalen. Op de eerste verdieping, via een aparte ingang bereikbaar, krijgen de tussenjongens les: kinderen van minder vermogende ouders die een lager schoolgeld betalen. Op zolder, via een achterdeur te bereiken, hokken in twee lokalen zo'n 180 kinderen van arme ouders. Zij krijgen gratis onderwijs. Op de foto het katholieke jongensinternaat Sint-Louis te Oudenbosch, in 1840 opgericht door de priester Willem Hellemans.

Relevante tijdvakken