Trage berechting van de collaboratie

In 1945 dachten de meeste Nederlanders dat met oorlogsmisdadigers, collaborateurs, jodenverraders, foute politiemannen en meelopers snel korte metten zou worden gemaakt.
Een wraakactie op een gearresteerde NSB-er in Utrecht.
[klik voor vergroting]
Dat gebeurde niet, omdat de overheid niet over het apparaat beschikte de 450.000 dossiers van foute Nederlanders en 120.000 geïnterneerden snel te behandelen. Pas in 1951 was de berg weggewerkt.

Van de 15.000 gevonnisten kregen 190 de doodstraf op grond van de bijzondere strafwet, die direct na het einde van de oorlog werd ingevoerd. Van hen zijn slechts 34 terechtgesteld; van de overigen is de straf omgezet in levenslang. Zo’n 50.000 politieke delinquenten werden veroordeeld tot boetes of internering. Van bijna 90.000 anderen werd de zaak ‘administratief afgehandeld’, dat wil zeggen dat ze ontzet werden uit hun burgerrechten en tijdelijk onder toezicht werden gesteld.

Op de foto rechtsboven een wraakactie op een gearresteerde NSB-er in Utrecht.

Op de foto rechtsonder kopstukken van de NSB in de strafgevangenis van Scheveningen. Tweede van links Max Blokzijl; naast hem in de lange jas NSB-leider Mussert.

Kopstukken van de NSB in de strafgevangenis van Scheveningen. Derde van links Max Blokzijl; naast hem in de lange jas NSB-leider Mussert.
[klik voor vergroting]

Aswoensdag

Aan de 40-daagse vasten voor Pasen gaan drie dagen carnaval vooraf. Vastenavond is de dinsdagavond voor de grote vastentijd die op Aswoensdag begint, de 40ste dag voor pasen.