Modern ziekenvervoer

Normaal in het stadsbeeld van zo’n anderhalve eeuw geleden: ziekendragers die patiënten in kruiwagen, draagstoel of op een draagbaar naar het ziekenhuis brengen.
Een driewieler waarop patiŽnten, liggend of zittend, konden worden vervoerd.
[klik voor vergroting]

Het werkte, maar ideaal was het niet. Mede door de inspanningen van arts-uitvinder Cornelis de Mooy (1834-1926) kwam daarin verandering. Hij ontwierp onder meer een raderbaar: een tussen twee wielen opgehangen brancard die door paard of ziekendrager werd voortgetrokken.

De Mooy construeerde ook de raambrancard, waarop een patiënt langs steile trappen en bochtige gangen kon worden vervoerd zonder gevaar voor een val. Ook bedacht De Mooij een driewieler waarop patiënten, liggend of zittend, konden worden vervoerd (foto rechtsboven).

Op de onderstaande foto gemotoriseerd ziekenvervoer uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Het afleveren van een patiënt bij het ziekenhuis van de Broeders van Sint Joannes de Deo te Utrecht in 1934.

Gemotoriseerd ziekenvervoer uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog.
[klik voor vergroting]

oprichting kadaster

1828 - Het Nederlandse Kadaster wordt officieel opgericht door een decreet van Napoleon. Het kadaster legt op kaarten en in registers exact vast wie eigenaar is van de grond in Nederland. Dit register is door iedereen te raadplegen. Voor Napoleon was het vooral een middel om op rechtvaardige wijze grondbelasting te kunnen heffen.