Herdenking op de Dam
'Wat thans geschiedt is een poging om ons los te maken, ons te ontdoen van wat in die oorlogsjaren ons heeft benauwd. We willen de oorlog van ons afschuiven', sprak Jonkheer F. Beelaerts van Blokland.
Bron: De Oorlog, deel 9 (40 sec.)
Media:
-
Herdenking op de Dam'Wat thans geschiedt is een poging om ons los te maken, ons te ontdoen van wat in die oorlogsjaren ons heeft benauwd. We willen de oorlog van ons afschuiven', sprak Jonkheer F. Beelaerts van Blokland.Bron: De Oorlog, deel 9 (40 sec.)Bevrijdingsraam in GoudaAl in november 1945 kreeg de Grote of Sint Janskerk in Gouda een bevrijdingsraam van 8 meter hoog, gemaakt door Charles Eyk. De bevrijding staat centraal net als de nationale strijd tegen de vreemde overheersing. Met korte rondleiding.Bron: De Oorlog, deel 9 (1 min. 59 sec.)
Herdenken kort na de oorlog
Op 30 augustus 1945, een dag voor het nationale bevijdingsfeest in het Olympisch Stadion in Amsterdam, hadden leden van verzetsgroepen en nabestaanden van hun overleden collega’s stille tochten gehouden naar verschillende fusilladeplaatsen, overal in het land.
De Commissie Nationale Herdenking 1940-1945 vond dat zo indrukwekkend dat ze besloot er een nationale traditie van te maken, en wel aan de vooravond van bevrijdingsdag, dus op 4 mei. In 1946 gebeurde dat voor het eerst, en de traditie is sindsdien voortgezet.Een ander vroeg initiatief tot het herdenken van de oorlog was de bouw van het Bevrijdingsraam in Gouda.