Duitse ambassadeur op 4 mei
De Duitse ambassadeur Thomas Läufer heeft op 4 mei een drukke dag. Hij is aanwezig bij een aantal oorlogsherdenkingen (o.a. in Vught). Op de centrale herdenking in Amsterdam is hij (nog) niet welkom, dat ligt te gevoelig.
Bron: De Oorlog, deel 9 (4 min. 12 sec.)
Media:
-
Duitse ambassadeur op 4 meiDe Duitse ambassadeur Thomas Läufer heeft op 4 mei een drukke dag. Hij is aanwezig bij een aantal oorlogsherdenkingen (o.a. in Vught). Op de centrale herdenking in Amsterdam is hij (nog) niet welkom, dat ligt te gevoelig.Bron: De Oorlog, deel 9 (4 min. 12 sec.)Oorlog niet voorbij in mei 1945De Oorlog in Europa is afgelopen in mei 1945, maar nog lang niet voorbijBron: De Oorlog, deel 9 (22 sec.)
Naoorlogse verhouding met Duitsland
Ingewikkelder en moeizaam was het proces om weer tot normale omgang met buurland Duitsland te komen.
Dat heeft decennia geduurd – logisch: de oorlog had diepe wonden geslagen die bij sommige bevolkingsgroepen en individuen nooit meer konden genezen.De eerste periode na de oorlog werd de Nederlandse houding jegens Duitsers vooral gekenmerkt door wraakzucht.
Die zocht een uitweg via de kanalen van het bijzonder strafrecht, met een over het algemeen strenge berechting (circa 140 doodvonnissen) voor Duitsers en vooral voor hun Nederlandse handlangers.
Maar Nederland wilde ook wel graag enige gebiedsuitbreiding overhouden aan de ondergang van het naziregime. Dat streven werd geen succes.
Tegenwoordig zijn de Duits-Nederlandse verhoudingen stukken beter. De Duitse ambassadeur wordt zelfs uitgenodigd op herdenkingen op 4 mei om te spreken of om een krans te leggen (zie filmpje).
Meer over dit onderwerp
Links