Duitse ambassadeur op 4 mei
De Duitse ambassadeur Thomas Läufer heeft op 4 mei een drukke dag. Hij is aanwezig bij een aantal oorlogsherdenkingen (o.a. in Vught). Op de centrale herdenking in Amsterdam is hij (nog) niet welkom, dat ligt te gevoelig.
Bron: De Oorlog, deel 9 (4 min. 12 sec.)
Media:
Verhouding wordt beter
De verhouding tussen Nederland en Duitsland werd steeds normaler. De vijandschap van 1940-45 verschoof heel langzaam in de richting van rivaliteit die tussen buurlanden normaal kan worden geacht.
Nederland en Duitsland werden elkaar voornaamste handelspartner, en later ook elkaars belangrijkste vakantiebestemming. In de jaren zeventig en tachtig waren ze ook geregeld elkaars belangrijkste concurrenten in het internationale voetbal – het terrein waarop landen in vredestijd hun prestigeduels uitvechten.
De Nederlandse nederlaag in de WK-finale van 1974 en de overwinning in de halve finale van het EK van 1988 zijn honderden malen beschreven in de beeldspraak van de oorlog, maar daar bleef het ook bij.
De verhoudingen zijn genormaliseerd, al blijft er een groep Nederlanders die teveel geleden heeft om daaraan mee te doen.
De goede relaties tussen Duitsland en Nederland blijken tegenwoordig vooral in de grensstreek waar het inmiddels gebruikelijk is dat Duitse vertegenwoordigers aanwezig zijn bij oorlogsherdenkingen.
In het voormalig Duitse ambassadeur sinds 2006 officieel een krans tijdens de dodenherdenking van 4 mei. Tot die tijd was hij alleen aanwezig, tegenwoordig neemt hij actief deel aan de plechtigheid.
Bij de nationale dodenherdenking op de Dam gebeurt dat niet. Het organiserende Nationaal Comité 4 en 5 mei wil de herdenking niet belasten met discussies die voor sommige mensen te pijnlijk zouden zijn.
De voormalige Nederlandse ambassadeur in Berlijn N. van Dam heeft er in 2001 vol vuur voor gepleit om een Duitse vertegenwoordiger op de Dam uit te nodigen, maar daaraan is nooit gehoor gegeven: daar ligt de grens.
Meer over dit onderwerp
Links