Market Garden mislukt bij Arnhem
De geallieerde aanval op Zuid-Nederland verloopt eerst goed, maar loopt vast bij Arnhem. Daar liggen onverwacht Duitse troepen uit Frankrijk uit te rusten. Slechts weinig parachutisten bereiken strategische belangrijke brug bij Arnhem.
Bron: De Oorlog, deel 6 (3 min 24 sec.)
Media:
-
Market Garden mislukt bij ArnhemDe geallieerde aanval op Zuid-Nederland verloopt eerst goed, maar loopt vast bij Arnhem. Daar liggen onverwacht Duitse troepen uit Frankrijk uit te rusten. Slechts weinig parachutisten bereiken strategische belangrijke brug bij Arnhem.Bron: De Oorlog, deel 6 (3 min 24 sec.)
Gebombardeerde frontstad Nijmegen
Frontstad Nijmegen werd na de bevrijding tijdens Operatie Market Garden in september 1944 een garnizoensstad.
Duizenden militairen zaten er ingekwartierd bij burgers. Er lagen voorraden en wapens opgeslagen voor de Operatie Veritable, de inval in Duitsland, die in februari 1945 zou beginnen. Op een gegeven moment telde Nijmegen ongeveer 150.000 geallieerde soldaten, op 80.000 eigen inwoners. Nijmegen werd een ‘leave-center’, de plek om militair verlof door te brengen. Er zijn volop foto’s en films van soldaten die er met Nijmeegse kinderen in de sneeuw spelen en meehelpen bij het sinterklaasfeest. Nijmegen was toen ook dé stad om uit te gaan. In de winter van 1944/1945 hebben onder andere Vera Lynn en Bob Hope er opgetreden.
Garnizoensstad Nijmegen was overigens ook een geschonden stad. Niet alleen door het geweld dat er tijdens de operatie Market Garden was ontketend, maar vooral door een gruwelijk bombardement, enige tijd eerder, op 22 februari 1944 om precies te zijn.
Juist omdat hier de geallieerden de ‘daders‘ waren, is dit bombardement op Nijmegen (net als verscheidene andere soortgelijke geallieerde bombardementen op Nederland) na de oorlog lange tijd maar weinig in het openbaar besproken, in zekere zin verdrongen.
Pas de laatste jaren wordt er weer aandacht voor. In Nijmegen wordt het tegenwoordig uitvoerig herdacht en is er nieuw onderzoek naar gedaan.
Bronnen:
*Alfons Brinkhuis, 'De Fatale Aanval 22 februari 1944. De waarheid over de mysterieuze Amerikaanse bombardementen op Nijmegen, Arnhem, Enschede en Deventer' (te dowloaden op nijmegen.nl)
*Joost Rosendaal, ‘Nijmegen '44. Verwoesting, verdriet en verwerking’ (Nijmegen: Uitgeverij Vantilt, 2009)
Meer over dit onderwerp
Links
Locatie