Frans-Duitse samenwerking in Europa
De voormalige grote rivalen Frankrijk (De Gaulle) en West-Duitsland (Adenauer) leggen door hun samenwerking na twee wereldoorlogen de stevige basis voor een vredige Europese Gemeenschap.
Bron: De Oorlog, deel 9 (1 min. 33 sec.)
Media:
-
Frans-Duitse samenwerking in EuropaDe voormalige grote rivalen Frankrijk (De Gaulle) en West-Duitsland (Adenauer) leggen door hun samenwerking na twee wereldoorlogen de stevige basis voor een vredige Europese Gemeenschap.Bron: De Oorlog, deel 9 (1 min. 33 sec.)
Raad van Europa
Die Raad van Europa kwam er en kreeg Straatsburg als zetel – een perfecte plek, midden in de Elzas, het gebied waar Duitsland en Frankrijk zo vaak zo heftig om gestreden hadden.
Op 8 mei 1949 kwam de Raad van Europa voor het eerst bijeen, met voorlopig tien leden, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Benelux-landen, Italië, Ierland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Het jaar erop volgden nog een handvol landen, waaronder Duitsland. Vanuit deze kringen ontstonden plannen voor verdere Europese samenwerking, geïnitieerd door Jean Monnet en Robert Schuman, en gericht op economische samenwerking tussen de Europese landen.
Zo ontstond vanaf 1950 de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Uiteindelijk werd deze economische tak veruit de belangrijkste – daaruit ontstond in 1957 de Europese Economische gemeenschap (via het Verdrag van Rome) en daaruit kwam in 1993 (via het Verdrag van Maastricht) de Europese Unie voort.
Die wist, met vallen en opstaan, tot een economische wereldmacht uit te groeien, georganiseerd rond de as Frankrijk-Duitsland, de voormalige aartsvijanden.
Het verenigd Europa, niet altijd even geliefd bij zijn eigen burgers, maar wel al decennialang een deugdelijke verzekeringspolis tegen gewapende conflicten.