5 februari 2009
De achterkant van het paleis, in de steigers

De achterkant van het paleis, in de steigers

Vanmiddag voel ik me een bevoorrechte Amsterdammer: ik kan een kijkje nemen in het gebouw dat ooit is ontworpen als gemeentehuis voor de hoofdstedelijke burgerij en alweer lang in permanente bruikleen is bij de koninklijke familie. Het Paleis op de Dam dus.

Er wordt daar al enige tijd druk verbouwd en een kijkje nemen kan eigenlijk pas vanaf half juni. Filmen idem dito. Toch maakt de intendant van het paleis, kolonel Dijkstra, tijd voor me vrij. Dat is prettig want dan weet ik tenminste of het de moeite waard is nog een halve draaidag in te lassen terwijl ik al aan het monteren ben. Conclusie: dat is het zeker.

De soevereiniteitsoverdracht van december 1949

Foto’s mogen nog niet worden gepubliceerd, maar de grote Burgerzaal in het hart van het paleis wordt weer prachtig. In die zaal werd op 27 december 1949 de soevereiniteitsoverdracht getekend. Nederlands-Indië was daarmee definitief verleden tijd. Het is het slot van aflevering 8.

‘Een aangrijpende en ingrijpende gebeurtenis’ zoals koningin Juliana in haar toespraak bij deze plechtigheid zegt. Mooi als Rob op dezelfde plek de conclusie van aflevering 8 kan vertellen.

De voorkant van het paleis, plek waar we maandag 9 februari draaien

De voorkant van het paleis, plek waar we maandag 9 februari draaien

Er was al besloten dat we aanstaande maandag de bij dit deel behorende introductie voor die overdracht buiten gaan opnemen. Op het verslag van het Polygoonjournaal zie je dat de Dam op die 27ste december vol staat met mensen in dikke winterjassen. Ze luisteren kleumend via opgehangen luidsprekers naar de toespraak van de koningin binnen.

Rob zal het vast ook niet warm hebben maandag. Er is zelfs kans op sneeuw. Fraai plaatje! Het blijkt ook goed te zijn dat we het nu doen. Vanaf april staat namelijk niet alleen de achterkant, maar ook de voorkant van het paleis in de steigers.

Gerda Jansen Hendriks

Hoort bij: Op locatie — Tags:, Gerda Jansen Hendriks @ 17:10

<< Terug naar overzicht