Bijna klaar. Dit was de laatste dag van de beeldmontage. We hebben de leader er in gezet. Negen keer zal die straks te zien zijn, met aan het einde telkens een kleine variant voor het betreffende deel. Het is prachtig geworden. Kijk maar.

We hebben verder een aantal archiefbeelden vervangen door shots van een veel hogere kwaliteit. Het komt regelmatig voor dat archieven verschillende versies van een en dezelfde film hebben.

Uit de papieren beschrijving valt niet altijd op te maken welke versie het beste is. Het kan ook dat van de ene versie het beeld goed is en van een andere versie het geluid weer beter.

Vaak zijn het belangrijke gebeurtenissen waar meerdere filmversies van in omloop zijn. De plechtigheid waarbij Nederland de soevereiniteit aan Indonesië overdraagt bijvoorbeeld.

Vandaag hebben we er de meest briljante beelden ingezet die er zijn bewaard. Een feest om te zien hoe hoog de kwaliteit van 35mm zwart-wit film kan zijn. Ook nog na bijna 60 jaar!

Beroemde films kennen ook vaak vele versies. Dat geldt voor Battle of Midway, een documentaire gemaakt door de toen al bekende Hollywood regisseur John Ford. Hij was in de vroege zomer van 1942 in opdracht van de Amerikaanse marine op het eiland Midway toen de Japanners dat aanvielen.

De beelden van die aanval, in het prachtige technicolor van toen, zijn bloedstollend. Ford maakte er vervolgens een verhaaltje omheen over het thuisfront dat de mariniers steunt. En won een Oscar.

Het nationale archief in Washington heeft vele kopieën van deze film. Ik had er eentje besteld, met een beetje natte vinger en wat ervaring. Die is na lang wachten afgelopen week binnengekomen. En hoera, het is een mooie kopie.

Straks, als aflevering 7 van de serie wordt uitgezonden, komt de volledige Battle of Midway (20 minuten) op de website. Nu alleen een voorproefje, ofwel de titels en een kaartje. Die zijn al heel fraai!.

Gerda Jansen Hendriks

Hoort bij: Op locatie — Tags:Gerda Jansen Hendriks @ 21:52

<< Terug naar overzicht