21 december 2008

Viaduct in 2008

Een dagje treinen. De ervaring heeft me geleerd dat je vanuit de trein veel mooiere vergezichten hebt dan vanuit de auto. Auto = weg = bebouwing = reclame. Dat is wereldwijd zo en Indonesië blijkt geen uitzondering.

Het wordt heen en weer naar Bandung – waar ik gisteren nog was. Maar het is volgens Atik vanuit Jakarta het mooiste stuk met de trein omdat je halverwege de bergen ingaat.

Ze heeft helemaal gelijk. Het is drie uur heen en drie uur terug, maar ik geniet van de pracht van de soms knalgroene terrassen. Rijst dus, in alle stadia. Palmen, bananen, cassave in de voorgrond, bergen erachter. Maak veel te veel foto’s.

Ben daarbij geïnspireerd door een prachtige beelden die halverwege de jaren dertig zijn gemaakt door de stercameraman van Polygoon, I.A. Ochse. Zijn film heet ‘Tropisch Nederland’ en is een klassieker. Er zit een treinreis in en veel van de shots van Ochse kunnen zo opnieuw gemaakt worden.

Naast het hoge spoorviaduct is er wel een tweede gekomen: voor de autosnelweg. Maar rijstvelden en huisjes – er is nauwelijks wat veranderd.

Moet nog even goed nadenken over de logistiek van het filmen. De locomotief is bijvoorbeeld niet vanuit de wagons te bereiken en stops zijn er onderweg niet. Nou ja, het wordt in ieder geval heerlijk monteren, oud en nieuw door elkaar.

Gerda Jansen Hendriks

Treinrails uit Polygoonfilm

Treinviaduct uit Polygoonfilm

Uitzicht uit trein in 2008

Uitzicht uit trein in 2008

Uitzicht uit trein in Polygoonfilm

Uitzicht uit trein uit Polygoonfilm

<< Terug naar overzicht