Het Nationale Archief

Het Nationale Archief

Vandaag naar het Nationaal Archief van Indonesië. Het ligt ongeveer een uur rijden van het hotel af; de taxichauffeur kan het eerst niet onmiddellijk vinden maar uiteindelijk dan toch.

Van het Nationaal Archief in Den Haag heb ik een brief bij me waarin staat dat ik kom en wat ik graag wil zien. Dat blijkt goed te werken.

In de taxi

In de taxi

Ook de tip om te vragen naar mevrouw Kala is erg nuttig. Ze vertelt me de procedures in het archief en is in de buurt voor het geval ik vragen heb.

Ik ben onder andere op zoek naar foto’s van Mohammed Hatta en Soekarno in hun jonge jaren. Op de studiezaal zitten alleen gesluierde studentes die af en toe een nieuwsgierige blik op mij werpen. Omgekeerd doe ik hetzelfde.

Sommige inventarissen zijn goed te lezen maar een groot aantal is alleen in het Bahasa Indonesia. En dat is toch wat lastig zonder tolk. Het aanvragen gaat, met wat begeleiding van mevrouw Kala, goed en ik krijg een stapel foto’s aangereikt. Gelukkig!

Eindelijk een foto die ik in Nederland nergens kon vinden en wel graag wilde hebben. Een foto van Abdul Chalid Salim, een nationalist die van 1928 tot 1943 politiek gevangene van het Nederlands-Indische gouvernement was en werd weggestopt in Boven Digoel, in de jungle van westelijk Nieuw-Guinea.

Café Batavia

Café Batavia

Als het archief om half vier sluit, vertrek ik met de taxi naar Café Batavia in Noord-Jakarta. Voor de jeugdserie 13 in de Oorlog heeft collega Hein Hoffmann me gevraagd of het café en ook het plein eventueel geschikt zijn om te filmen.

Het plein is groot en er zitten hier en daar groepjes jonge mensen te praten, te kijken en er spelen kinderen. Als ik langs loop zeggen ze: Hello Mister. Ik moet er wel om lachen om die opgewektheid.

Tegenover Café Batavia ligt het oude Stadhuis, het oudste gebouw in deze regio met bovenop een beltoren.

In Café Batavia, vroeger was het een opslagplaats en warenhuis, is helemaal uitgestorven op het moment dat ik binnenkom. De sfeer is koloniaal, de tafels en stoelen en zelfs de muziek zorgen ervoor dat ik even denk dat ik een filmset binnenstap over de laatste periode van Batavia.

Tafels en stoelen in café Batavia

Tafels en stoelen in Café Batavia

In het hele café hangen wel een paar honderd foto’s van filmsterren en oude politici. Maar ook van Elton John en Michael Jackson. Soekarno heeft een centrale plaats op de muur boven de trap.

Ik denk dat de locatie wel geschikt is voor de jeugdserie!

Yfke Nijland

Foto's aan de muur in Café Batavia

Foto's in Café Batavia

Hoort bij: Op locatie — Tags:, , Yfke Nijland @ 20:17

<< Terug naar overzicht

 
15 juni 2009 | agnes bish

beste yfke,

een schitterende rapportage!!

met vriendelijke groeten,

agnes bish


/>