11 maart 2009
Lengkongstuw

Lengkongstuw

Veel slechte berichten vandaag. Twee uitgebreide interviews kunnen niet doorgaan. Oorlogsvrijwilliger Jacob Vredenbregt is opnieuw ziek geworden.

Zijn leeftijdgenoot, de Indonesische journalist Joesoef Izak is nog altijd niet terug van een herstellingskuur in Singapore. Oude mensen met een afnemende gezondheid, het komt vaker voor dan je lief is bij het maken van geschiedenisprogramma’s.

Verder lijkt het onmogelijk om aanstaande maandag opnames te maken bij het paleis in Jakarta. Dat kan uitgesteld, maar daarmee gaat de hele planning schuiven en moeten er vele telefoontjes worden gepleegd door Atik. Trein, auto en hotelboekingen wijzigen, plekken waar we gaan filmen op de hoogte stellen. Daar word je niet echt vrolijk van.

Het is jammer dat de dag in mineur eindigt. Want we hebben mooie opnames gemaakt. Bij de Lengkongstuw bijvoorbeeld. Symbool voor de vele infrastructurele werken die ooit door de Nederlanders zijn begonnen.

Rob koopt een t-shirt

Rob koopt een t-shirt

Verder gefilmd in de voormalige koloniale ‘Simpangsche sociëteit’. En in de T-shirt winkel waar ze afbeeldingen met een cynische tekst over die club verkopen.

De boekenwinkel

De boekenwinkel

Die zit aan zo’n typische Indonesische straat met allerlei handeltjes. Zoals de ruimte afgeladen met tweedehands pockets en DVD’s. Een aftandse omgeving voor dromen in woord en beeld.

Regen bij de lunch

Regen bij de lunch

Bij de lunch hebben we al een tropische stortbui meegemaakt. De eigenaar van het restaurant is bij het teruglopen naar onze rode bus behulpzaam met een grote paraplu.

Regen op weg naar diner

Regen op weg naar diner

Als we op weg gaan naar het diner is het nog eens raak: donder en bliksem en gutsende regen. Hele straten van Surabaya zijn voor even kleine rivieren. Een fascinerend gezicht.

Het leidt even af van mijn gepieker over hoe het nu verder moet zonder die interviews. Tom Poes verzin een list, zoiets zal het wel worden.

Gerda Jansen Hendriks

<< Terug naar overzicht