Rob in de grote Burgerzaal

Rob in de grote Burgerzaal

De aller- allerlaatste draaidag voor Rob. Eentje die al lang geleden is afgesproken. Binnen in het paleis op de Dam. Ik was daar begin februari al eens, maar toen stonden er nog steigers in de grote Burgerzaal.

Het paleis onderging een grote renovatie. Het is nu klaar, althans de binnenkant. Er mag sinds een kleine week weer publiek naar binnen. Dat komt in behoorlijke aantallen. Het gemiddelde ligt op 1300 per dag horen we van Ko, de portier die ons begeleidt.

Mike maakt de zendermicrofoon los bij Rob, Bernd bekijkt zijn herinneringfoto

Mike maakt de zendermicrofoon los bij Rob, Bernd bekijkt zijn herinneringfoto

Wij mogen voor de openingstijd komen. Soms is het mooi als er andere mensen rondlopen, maar dat wil ik vandaag liever niet. We zijn hier tenslotte vanwege een destijds als heel plechtig ervaren gebeurtenis: de overdracht van de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden aan de Republiek Indonesië.

Het vindt plaats op 27 december 1949 en het is tegelijk het einde van aflevering 8. ‘De oorlog is nu echt voorbij’ zal de kijker straks horen van Rob. Het is zo wel passend dat dit ook de laatste draaidag is. Cameraman Bernd maakt herinneringsfoto’s.

Mike’s collega, Bert van der Dunk, bevestig een zendermicrofoon bij Russel Shorto, die in de film van Roel van Dalen zal vertellen over de relatie Amsterdam-New York

Mike’s collega, Bert van der Dungen, bevestig een zendermicrofoon bij Russel Shorto, die in de film van Roel van Dalen zal vertellen over de relatie Amsterdam-New York

Met de eerste bezoekers komt ook een nieuwe filmploeg binnen. We zijn even verbaasd en dan vrolijk, want dit zijn collega’s. Roel van Dalen is bezig met een 4-delige documentaire over de relatie tussen Amsterdam en New York.

Zijn films zullen komende september op de zondagavond  op Nederland 2 worden uitgezonden. Onze serie volgt dan daarna op hetzelfde tijdstip. Wonderlijk toeval om elkaar vandaag in het Koninklijk Paleis te treffen. De wereld blijkt altijd weer klein.

Gerda Jansen Hendriks

Hoort bij: Op locatie — Tags:Gerda Jansen Hendriks @ 22:15

<< Terug naar overzicht