2 Staat

editorial

De eenheidsstaat Nederland door Hans Goedkoop

Een eenheidsstaat dus, met een grondwet en centraal bestuur. Maar alle macht ligt in de handen van één persoon. Dat wordt in de loop van de eeuw steeds moeilijker te verkopen. Een steeds groter deel van het volk wil zelf bepalen hoe het bestuurd wordt. Onder leiding van liberale hoogleraren en populistische dominees wordt het kiesrecht ingevoerd en stapje voor stapje uitgebreid.

En de katholieken - lang gezien als tweederangsburgers - laten van zich horen. Ze bouwen ‘paleizen van kerken’ en eisen hun plek op in de nieuwe eenheidsstaat.

Zo tekenen de contouren van Nederland en de Nederlanders zich in de loop van de eeuw steeds duidelijker af. Er ontstaat zoiets als een nationale identiteit. En bij een nationale identiteit horen ook nationale symbolen zoals een feestdag, een gemeenschappelijk taal en zelfs een volkssport.

Het tijdschrift ‘De IJzeren Eeuw’ is onderdeel van een breder NTR/VPRO project over de negentiende eeuw. Het tijdschrift verschijnt elke drie weken en behandeld in zes edities, zes thema's uit de negentiende eeuw. De dertiendelige documentaireserie is vanaf vrijdag 3 april 2015 elke week om 21.05 uur te zien op NPO2 en terug te zien op www.npogeschiedenis.nl/ijzereneeuw

Colofon

Redactie

Fabian de Bont
Bente de Leede
Suzanne Hendriks
Jonathan Maas
Jurryt van de Vooren

Bijlagen

Amsterdam Museum
Museum De Koloniehof
Twentse Welle

Design

Marta Veludo

Techniek

Q42

Eindredactie

Marja Ros

Hoofdredactie

Lyangelo Vasquez