'De Bezetting' van De Jong op tv
In de jaren vijftig raakt de oorlog op de achtergrond. Maar door de 21-delige tv-serie 'De Bezetting' (1960-65) van dr. L. de Jong raakt de oorlog weer in de belangstelling. Een miljoenenpubliek ziet voor het eerst het hele verhaal.
Bron: De Oorlog, deel 9 (2 min. 14 sec.)
Media:
-
'De Bezetting' van De Jong op tvIn de jaren vijftig raakt de oorlog op de achtergrond. Maar door de 21-delige tv-serie 'De Bezetting' (1960-65) van dr. L. de Jong raakt de oorlog weer in de belangstelling. Een miljoenenpubliek ziet voor het eerst het hele verhaal.Bron: De Oorlog, deel 9 (2 min. 14 sec.)
'De Bezetting' van De Jong op tv
Op 6 mei 1960 vertoonde het enige Nederlandse televisienet deel I van de Bezetting, een serie documentaires over de Tweede Wereldoorlog, geschreven en gepresenteerd door dr L. de Jong, de directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie.
Er zouden de komende vijf jaar nog twintig afleveringen volgen. In die 21 delen vertelde De Jong het verhaal van de oorlog via het nieuwe medium televisie aan een zeer groot publiek. Hij maakte er een onuitwisbare indruk mee, dankzij hem was de oorlog in de jaren zestig weer helemaal terug.Niet dat de oorlog in de jaren vijftig is weggeweest. Die, geregeld gehoorde, stelling is niet vol te houden. In de jaren vijftig kwamen er allerlei belangrijke boeken uit over gebeurtenissen uit 1940-45, en was er veel te doen rond herdenkingen – vooral rond communisten en de Koude Oorlog.
Bovendien kwam er het nationaal monument op de Dam, een marmeren poging om van de oorlog één nationale gebeurtenis te maken.
Op 4 mei 1956 onthulde koningin Juliana het monument van architect Oud en beeldhouwer John Raedecker; op die dag sprak ook jhr dr M.L. van Holthe tot Echten, voorzitter van de Nationale Monumenten Commissie voor Oorlogsgedenktekens:
‘Het monument is tevens een belofte: een belofte om niet te vergeten wat ons in die bange tijd heeft bijeengebracht en om onwrikbaar vast te houden aan de waarden die ons volksbestaan een eigen stempel geven’.
Voor de onthulling hadden 48 jongens en meisjes, die een of beide ouders verloren hadden in het verzet tegen de vijand, urnen met aarde in de nissen achter het monument geplaatst. De aarde kwam uit alle provincies, Indonesië, Suriname en de Antillen.
Bron:
*Chris Vos, 'Televisie en Bezetting' (Hilversum, 1995)
Meer over dit onderwerp
Links