D-Day en geallieerde opmars
Het geallieerde leger onder de Amerikaan Eisenhouwer landt op 6 juni 1944 in het Franse Normandië. De Duitsers weten de geallieerden nog 7 weken in Normandië vast te zetten, maar daarna gaat het snel via Parijs naar België.
Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min. 6 sec.)
Media:
-
D-Day en geallieerde opmarsHet geallieerde leger onder de Amerikaan Eisenhouwer landt op 6 juni 1944 in het Franse Normandië. De Duitsers weten de geallieerden nog 7 weken in Normandië vast te zetten, maar daarna gaat het snel via Parijs naar België.Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min. 6 sec.)
Strijd in Normandië
De geallieerden wilden na D-Day naar Berlijn, liefst zo snel mogelijk. Die weg liep via Parijs. Maar eerst moest de voorhoede van de invasiemacht zich door Normandië heenvechten.
Na de eerste schrik van de massale geallieerde invasie verzamelden de Duitsers zoveel mogelijk troepen in het noordwesten van Frankrijk en daar leverden beide partijen een zeer intensieve en bloedige slag. Zeven weken lang hielden de Duitsers stand in Normandië. Op 24 juli waren er bijna 117.000 Duitsers gesneuveld, tegen ongeveer 122.000 geallieerden – het was een massaslachting in evenwicht.
Op 25 augustus is Parijs bevrijd, bijna twee weken eerder dan gepland. In Normandië zijn inmiddels, met behulp van caissons, kunstmatige havens aangelegd en daardoor stromen onafgebroken rijen soldaten en voorraden Europa binnen.
De logistieke operatie is van een nooit vertoonde schaal. Op elke frontsoldaat zijn gemiddeld vijf á zes ondersteuners nodig, voor de techniek, het voedsel, de verpleging, de planning etc.
De Normandië-route is voorlopig de enige, daarover rijden vrachtwagens permanent af en aan, Amerikanen spreken van de ‘Red Ball Express.’
Bron:
*Christ Klep en Ben Schoenmakers, 'De bevrijding van Nederland 1944-1945. Oorlog op de flank' (Sdu Uitgeverij, 1995)
Meer over dit onderwerp
Links
Locatie