9 maart 2009
Groepsfoto op Schiphol

Groepsfoto op Schiphol

Bij het vertrek op Schiphol zondagavond komt chef geschiedenis Ad van Liempt ons uitzwaaien. Hij was ook bij de allereerste draaidag van de hele serie.

Ooit heeft een krant hem omschreven als de beste eindredacteur van de Nederlandse televisie. Dat zit hem dus ook in dit soort dingen.

De vlucht naar Jakarta verloopt gladjes. Het blijft afzien, al die uren in het vliegtuig. En gewoon in de economy-class. Ik merk af en toe dat mensen van buiten de omroep denken dat ‘wij van de televisie’ vast wel luxe zullen vliegen. Nou nee dus.

Voor we landen in Jakarta cirkelen we nog wat rond. Er is maar één landingsbaan open, meldt de gezagvoerder.

Onwillekeurig denk je: zou er hier ook een toestel zijn neergestort, net als anderhalve week geleden bij Schiphol? Zou raar toeval zijn.

We landen ruim drie kwartier later dan het schema. Jammer voor de foto – de rijstvelden die je bij aankomst altijd zo mooi ziet, liggen inmiddels in het duister.

En er is toch een ongeluk gebeurt: een toestel is te ver over de landingsbaan geschoten. Naar we begrijpen zijn de gevolgen beperkt. Gelukkig. Avond in Jakarta is warm en vochtig. We eten nog wat en rollen het bed in. Echt slapen.

Gerda Jansen Hendriks

Landing in donker Jakarta

Landing in donker Jakarta

<< Terug naar overzicht