Japan valt Pearl Harbor aan
Door de verrassingsaanval op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor op 7 december 1941 beheerst Japan de Stille Oceaan, maar komt het in oorlog met het machtige Amerika. President Roosevelt sprak van 'een dag der schande'.
Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 58 sec.)
Media:
-
Japan valt Pearl Harbor aanDoor de verrassingsaanval op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor op 7 december 1941 beheerst Japan de Stille Oceaan, maar komt het in oorlog met het machtige Amerika. President Roosevelt sprak van 'een dag der schande'.Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 58 sec.)Roosevelt verklaart Japan de oorlogNaar aanleiding van de Japanse aanval op Pearl harbor verklaart de Amerikaanse president F.D. Roosevelt Japan de oorlog.Bron: De Oorlog, deel 7 (19 sec.)Amerikaanse film: The Battle of MidwayIn juni 1942 probeerde een Japanse legermacht tevergeefs de Amerikanen bij het eiland Midway in de Stille Oceaan te verslaan. Amerikaanse legerfilm in kleur met stemmen Hollywoodsterren en regie van John Ford.Bron: United States Navy, 1942; Public Domain, 18 min.
-
Slag bij MidwayIn juni 1942 lijden de Japanners hun eerste grote nederlaag bij Midway. De Amerikanen beginnen flink terug te slaan, een half jaar na hun nederlaag bij Pearl Harbor.Bron: De Oorlog, deel 7 (27 sec.)Wilhelmina in 1942 over IndonesiëKoningin Wilhelmina spreekt in de zomer van 1942 voor het antikoloniale Amerikaanse Congres een vooruitstrevende rede uit over de toekomst van Indonesië. Gaat de kolonie eruit zien als een gemenebest?Bron: De Oorlog, deel 7 (48 sec.)
Amerika verslaat Japan
Door de oorlog met Japan was Amerika genoodzaakt snel een oorlogseconomie te worden.
In recordtijd bouwden de Amerikanen hun vredeseconomie om naar een economie die hoort bij een land in oorlog. Autofabrieken werden getransformeerd tot vliegtuigfabrieken, scheepswerven werden uitgebreid en fabrieken om munitie, parachutes of voedselrantsoenen te produceren schoten uit de grond.In eerste instantie werd het enorme leger werklozen ingezet, dat was ontstaan als gevolg van de recessie van de jaren dertig. Maar toen steeds meer mannen onder de wapenen werden geroepen, werden hun plaatsen in de fabrieken ingenomen door vrouwen.
Aan het eind van de oorlog hadden 20 miljoen vrouwen op de een of andere manier hun bijdrage aan de oorlogsindustrie geleverd.
En zo kwam er een massief produktieapparaat tot stand dat in staat was in een paar jaar tijd 300.000 vliegtuigen, honderdduizenden tanks, jeeps en schepen op te leveren.
Met al die spullen en met een paar miljoen soldaten trok Amerika ten strijde.
Meer over dit onderwerp
Links