'Operatie Berlijn' tegen Duitsers
Nadat de oorlog op 10 mei 1940 in Nederland was begonnen werden in Nederlands-Indië alle Duitsers opgepakt, ook de anti-nazi's. Brief van ambtenaar J.J. van de Velde.
Bron: Ongebruikt materiaal uit De Oorlog afl. 7 (1 min. 9 sec.)
Media:
-
'Operatie Berlijn' tegen DuitsersNadat de oorlog op 10 mei 1940 in Nederland was begonnen werden in Nederlands-Indië alle Duitsers opgepakt, ook de anti-nazi's. Brief van ambtenaar J.J. van de Velde.Bron: Ongebruikt materiaal uit De Oorlog afl. 7 (1 min. 9 sec.)Japan valt Pearl Harbor aanDoor de verrassingsaanval op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor op 7 december 1941 beheerst Japan de Stille Oceaan, maar komt het in oorlog met het machtige Amerika. President Roosevelt sprak van 'een dag der schande'.Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 58 sec.)
Lot Duitse geïnterneerden
Punt van zorg voor gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh Stachouwer na de Japanse aanval op Pearl Harbor was natuurlijk de situatie van de Duitse en Duitsgezinde geïnterneerden, die in mei 1940 opgepakt waren tijdens 'Operatie Berlijn'.
Er volgde snel overleg met de regering in Londen, en naarmate de Japanners successen boekten in de regio vielen er meer potentiële bestemmingen voor deze groep af. Het werd uiteindelijk Brits-Indië. Op de eerste kerstdag nam premier Gerbrandy dat besluit. De geïnterneerden zouden in schepen worden geladen om deze reis te maken.
Bron:
*C. van Heekeren, 'Batavia seint Berlijn, de geschiedenis van de Indische Duitsers in Nederlandse gevangenschap' (Den Haag, 1983)