Voedselluchtbrug april 1945
Eind april 1945 organiseren de geallieerden een luchtbrug om hongerend West-Nederland te helpen. Dick Laan filmt in Heemstede de vliegtuigen die de voedselpakketten komen droppen. De oorlog lijkt bijna voorbij.
Bron: De Oorlog, deel 6 (31 sec.)
Media:
-
Voedselluchtbrug april 1945Eind april 1945 organiseren de geallieerden een luchtbrug om hongerend West-Nederland te helpen. Dick Laan filmt in Heemstede de vliegtuigen die de voedselpakketten komen droppen. De oorlog lijkt bijna voorbij.Bron: De Oorlog, deel 6 (31 sec.)Transportcrisis en gaarkeukensOmdat de treinen niet meer rijden en vrachtschepen nauwelijks meer varen bereikt de oogst van 1944 de steden in het westen niet. De hongerende bevolking raakt aangewezen op gaarkeukens. Dagboek Rita van Gestel.Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min. 16 sec.)
Voedseldroppings
Pas eind april 1945, kort voor het einde van de oorlog, kwam er aan het voedselgebrek in nog door Duitsland bezet Nederland een einde doordat aan de rand van de grote steden uit geallieerde bommenwerpers voedsel naar beneden werd gegooid.
Daaraan waren onderhandelingen voorafgegaan met de Duitse autoriteiten die wel inzagen dat de geallieerden op het punt stonden ook het westen te bevrijden. De bezetter beloofde dat er niet op de overvliegende bommenwerpers zou worden geschoten.Op 29 april was de eerste missie: 242 zware bommenwerpers van het type Lancaster vlogen naar de Nederlandse kust, en vandaar naar de aangewezen terreinen. De eerste lading bevatte 535 ton voedsel, de actie heette Operatie Manna. In negen dagen viel 11.000 ton voedsel uit de hemel.
Na de Engelsen stuurden ook de Amerikanen en de Polen vliegtuigen naar west-Nederland om de hongerende bevolking uit de nood te helpen.
Duizenden mannen waren er nodig om de voedselpakketten te verzamelen en onder de mensen te verspreiden. Dat was een grote klus, bij gebrek aan behoorlijke transportmiddelen. Maar het resultaat redde duizenden mensen van de hongerdood.
Meer over dit onderwerp
Links