Capitulatie in Rijsoord

Op 15 mei 1940 om 10.15u werd in een school in Rijsoord bij Rotterdam de overgave getekend. Nederland was een bezet land.

Bron: De Oorlog, deel 1 (57 sec.)

Media:

  • Capitulatie in Rijsoord
    Capitulatie in Rijsoord
    Op 15 mei 1940 om 10.15u werd in een school in Rijsoord bij Rotterdam de overgave getekend. Nederland was een bezet land.
    Bron: De Oorlog, deel 1 (57 sec.)
    Van Compiègne naar Compiègne
    Van Compiègne naar Compiègne
    Op 22 juni 1940 liet Hitler de Fransen de overgave tekenen in dezelfde treinwagon in Compiègne, waar de Duitsers hun overgave op 11 november 1918 hadden moeten tekenen.
    Bron: De Oorlog, deel 1 (2 min 22 sec.)
    Magnifier
    Museum in Rijsoord
    Museum in Rijsoord
    Johannes Post Capitulatiemuseum in Rijsoord
    Bron: Weblog De Oorlog

Capitulatie in Rijsoord en Compiègne

Een dag na het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 zaten in een schooltje in Rijsoord, vlakbij Rotterdam, tegenover elkaar: George von Küchler, namens Duitsland, en generaal Henri Winkelman, namens Nederland, beiden met hun medewerkers.
De Duitse generaal Fedor von Bock had er ook bij willen zijn, maar hij kwam te laat. Veel maakte dat niet uit.

Binnen twee uur was de capitulatie-overeenkomst, vertaald en wel, een feit. Het papier werd op 15 mei om kwart over tien ondertekend. Nederland was een bezet land.

Maar in de Duitse Blitzkrieg was Nederland maar een detail, een oponthoud van een paar dagen. Het ging om aartsvijand Frankrijk. Ook daar verliepen de operaties boven verwachting.

Het Franse front brak al op 13 mei bij Sedan, en na een kort oponthoud stonden de Duitse troepen al op 20 mei aan Het Kanaal, veel eerder dan in de meest optimistische schattingen was gedacht.

België capituleerde op 28 mei, in Frankrijk ging de strijd door met de uitvoering van Operatie Fall Rot, het plan om geheel Frankrijk te bezetten. Daartoe was het veroveren van Parijs essentieel.

Op 9 juni vielen de Duitse pantserdivisies ten oosten van Parijs massaal aan. In het hevige gevecht dat daar ontstond moesten de Fransen steeds meer gaten in hun verdediging laten vallen.

De Franse capitulatie volgde op 22 juni 1940, in dezelfde treinwagon in Compiègne waarin de Duitsers op 11 november 1918 de vernederende wapenstilstand hadden moeten tekenen.


Bron:
*Karl-Heinz Frieser 'The Blitzkrieg Legend: The 1940 Campaign in the West'

Meer over dit onderwerp