Jakarta

Jakarta overdag

Vandaag gaat collega Gerda Jansen Hendriks handen schudden met mensen van het ministerie van Cultuur en vertrek ik naar Jakob Vredenbregt. Gerda sprak met hem in december 2008 in Jakarta.

Hij is 82 jaar, cultureel antropoloog, schrijver, kunstverzamelaar en laat met veel genoegen zien wat voor bijzondere kunst hij door de jaren heen verzameld heeft.

We hebben hem gevraagd of hij mee wil naar Malang om zijn ervaringen te vertellen. Dat wil hij wel en ter voorbereiding op deze trip ga ik bij hem langs voor een lunch.

De ontvangst is allerhartelijkst. Bij binnenkomst vertelt hij wel meteen dat hij niet mee kan naar Malang omdat hij niet fit genoeg is. Dat is erg jammer maar begrijpelijk. Gezondheid gaat altijd voor. Ik laat Gerda weten wat er aan de hand is en dat we een andere planning moeten gaan maken.

We mogen gelukkig wel thuis bij Vredenbregt komen filmen dus dat is een goed alternatief. In zijn prachtige tuin met vlinders en vogels kunnen we ongetwijfeld een mooie plek vinden.

Nu we de oplossing hebben kunnen we rustig wat drinken. Vredenbregt vertelt, net als eerder tegen Gerda, vol vuur over de periode dat hij in Indonesië terecht kwam als oorlogsvrijwilliger.

Hij is duidelijk en uitgesproken over het gebrek aan voorbereidingen in 1946 en ook vertelt hij dat de Nederlandse politiek destijds volstrekt onder de maat was.

Hij wil dit en meer graag vertellen aan Rob Trip. Hij waarschuwt alvast en zegt: Ik zeg alles tegen de presenator wat ik vind! Prettig om iemand te treffen die zo zichzelf is.

Na een heerlijke lunch en een aangename middag stap ik op. De taxi brengt me, zigzaggend tussen alle brommers door, veilig terug naar het hotel.

Daar blijkt de ploeg ongeveer onmiddellijk weg te moeten voor hun vlucht naar Surabaya. Ik ga morgen naar het Nationaal Archief van Indonesië. De ploeg zal de eerste opnamen maken in en rond Surabaya.

Yfke Nijland

Jakarta 's avonds

Jakarta in de avond

<< Terug naar overzicht