Leven van de bedeling

In de tweede helft van de 18de eeuw raakte de Nederlandse economie in het slop. Veeziekten en graanmisoogsten maakten vlees en brood tot luxe-artikelen en zelfs vis werd duur.

Het soeplokaal aan het Klein Heiligland in Haarlem, in 1815 geschilderd door Wijbrand Hendriks. De Commissie der Spijsuitdeling aan Behoeftigen deelde hier tweemaal per week gortsoep uit aan de armen. Vet was de soep zeker niet. Met water, zout, 150 pond beendergelei en 250 pond gort bereidde men zo’n duizend porties.Begin 19de eeuw was het volksvoedsel zeer eenzijdig geworden: driemaal daags aardappelen. In 1816/1817, en opnieuw in 1845/1846, mislukte de aardappeloogst. Er verschenen overal steunlokalen voor het uitdelen van voedsel.

Op de afbeelding het soeplokaal aan het Klein Heiligland in Haarlem, in 1815 geschilderd door Wijbrand Hendriks. De Commissie der Spijsuitdeling aan Behoeftigen deelde hier tweemaal per week gortsoep uit aan de armen. Vet was de soep zeker niet. Met water, zout, 150 pond beendergelei en 250 pond gort bereidde men zo’n duizend porties.

totoks en indo's

1949 - Indonesië wordt onafhankelijk. Begin van de komst naar Nederland van totoks (volbloed Nederlanders) en indo’s (Nederlanders van gemengd bloed) uit de voormalige kolonie. Veel van hen vestigden zich in Den Haag. Elk jaar wordt daar nog steeds de Pasar Malam gehouden.

Relevante tijdvakken