Voedselproductie op tweesprong
Na 1945 kregen de teelt van gewassen en het fokken van dieren voor de consumptie een steeds fabrieksmatiger karakter. Schaalvergroting werd een toverwoord met gestandaardiseerde stallen, monocultures van fruit en groente en de toenemende inzet van bestrijdingsmiddelen en hormonen.
De laatste decennia worden bij deze wijze van voedselproductie steeds vaker vraagtekens gezet. Vegetarisch eten en biologisch boeren hebben hun malligheidsimago verloren en zelfs grote supermarktketens zetten steeds meer ‘biologische’ en ‘ecologische’ producten in de schappen. Op de foto links een legkippenbatterij uit 1981. op de foto rechts reclame voor biologisch vlees uit 1999. |
Bijlmermeer
1967 -
De eerste bewoners van de Amsterdamse Bijlmer krijgen hun
huissleutels. Als - over tien jaar - de Bijlmermeer is volgebouwd, zullen er 30.000 woningen staan (voornamelijk hoogbouw) en zo’n 100.000 mensen onderdak hebben gevonden in deze ‘stad van de toekomst’.
Eten en drinkenGerelateerde artikelen
Zelfde periode
Relevante tijdvakken |
|