Van vleesextract tot afbakvoedsel

Het eerste fabrieksvoedsel dateert uit het midden van de 19de eeuw. Het ging onder meer om vleesextract waarmee bouillon kon worden gemaakt. Deze producten vormden het begin van wat inmiddels ‘gemaksvoedsel’ wordt genoemd.

De koelafdeling van een supermarkt in 1999.In de tweede helft van de 20ste eeuw is het assortiment sterk toegenomen. Vrouwen werken steeds vaker buitenshuis, het aantal tweeverdieners is groot en velen hebben geen zin meer om uren in de keuken te staan. Blikvoedsel, en gerechten die alleen nog een scheut water nodig hebben, behoren tot de eerste generatie kant-en-klaarproducten.

Jonger zijn de diepvriesproducten die in Europa op de markt kwamen omstreeks 1960, toen koelkast en vrieskist betaalbaar werden. Ze variëren van vissticks tot complete maaltijden. De komst van nieuwe keukenapparatuur als de magnetron past perfect in deze ontwikkeling. Nu inmiddels de behoefte aan ‘vers’ toeneemt, haken industrie enmiddenstand daarop in met verse vruchtensappen, voorgesneden groenten, ‘versmaaltijden’ en ‘afbakvoedsel’ dat nog maar even de oven in hoeft.

Op de foto de koelafdeling van een supermarkt in 1999.

gevangeniswezen

1821 - Reorganisatie van het gevangeniswezen. Er komen vijf soorten gevangenissen: Huizen van Arrest voor van misdaad verdachte personen; Huizen van Justitie voor wie in staat van beschuldiging is gesteld; Huizen van Bewaring voor wie een gevangenisstraf van maximaal zeven dagen heeft gekregen; Huizen van Korrektie voor wie tot maximaal vijf jaar is veroordeeld, en Huizen van Reclusie en Tuchtiging voor veroordeelden met gevangenisstraffen van vijf jaar en langer.

Relevante tijdvakken