Verzet en Waffen SS in één familie

Joke Folmer koos voor het verzet. Haar neef Jan Folmer koos voor de Waffen SS en vertrok naar het Oostfront.

Bron: De Oorlog, deel 3 (4 min. 57 sec.)

Media:

  • Verzet en Waffen SS in één familie
    Verzet en Waffen SS in één familie
    Joke Folmer koos voor het verzet. Haar neef Jan Folmer koos voor de Waffen SS en vertrok naar het Oostfront.
    Bron: De Oorlog, deel 3 (4 min. 57 sec.)
    Nederlanders aan Oostfront
    Nederlanders aan Oostfront
    Jan Folmer vocht voor de Duitsers aan het Oosfront, heeft geen spijt van het feit dat hij er gestreden heeft, maar wel van het uniform dat hij daarbij droeg.
    Bron: De Oorlog, deel 3 (4 min. 9 sec.)
    Verzet of geen verzet?
    Verzet of geen verzet?
    Een klein deel van de Nederlanders koos tijdens de Duitse bezetting voor verzet, het grootste deel hield zich op de vlakte.
    Bron: De Oorlog, deel 3 (1 min. 1 sec.)

Waffen SS of verzet?

Waarom ging iemand bij het verzet? Of waarom sloot iemand zich aan bij een pro-Duitse organisatie? Dat soort beslissingen kon allerlei achtergronden hebben.
Het kon te maken hebben met het milieu waaruit je kwam, maar ook met je vriendenkring. En heel vaak speelde ook het toeval een rol – veel verzetsmensen geven te kennen dat ze er toevallig in gerold zijn.

Er is sprake van een grillig patroon. Neem de familie Folmer. Neef Oostfront voor het Groot-Duitse Rijk.

Zijn nicht Joke Folmer kwam in het verzet terecht, werd gearresteerd en kwam uiteindelijk via Vught in een Duitse gevangenis terecht. Twee totaal verschillende verhalen, uit één familie.

Joke en Jan Folmer hebben weinig contact. Na de oorlog hebben ze elkaar een aantal keren gezien, ze waren erg op elkaar gesteld, maar over het verleden en over hun zo uiteenlopende belevenissen hebben ze het nooit uitvoerig gehad.

Beiden stellen vast dat het toeval een grote rol heeft gespeeld in hun leven, ook Joke is daarvan overtuigd. Op de vraag wat er was gebeurd als zij in een NSB-gezin zou hebben geleefd, antwoordt ze:

‘Dan was ik misschien ook de verkeerde kant opgegaan. Vast wel, want dan had ik alleen maar vanuit hun gezichtspunt gekeken naar de wereld. Want wat weet je er van? Hij was 16 jaar toen – en ik ook toen ik Rosette haar huiswerk bracht.’

Joke en Jan Folmer, twee mensen uit één familie – zomaar een voorbeeld van hoe grillig het lot bepaalde wat er met mensen in de Tweede Wereldoorlog kon gebeuren.


Bron:
*Peter Gerritse, 'De verzetsvrouw en de SS’er' (Amsterdam, 2005)

Meer over dit onderwerp