Aanleiding April-Meistakingen
In april 1943 moeten 300.000 Nederlandse militairen die krijgsgevangen waren geweest in 1940 zich weer melden als krijgevangenen bij de autoriteiten om in Duitsland te werken. Er wordt nauwelijks op gereageerd.
Bron: De Oorlog, deel 3 (1 min. 40 sec.)
Media:
-
Aanleiding April-MeistakingenIn april 1943 moeten 300.000 Nederlandse militairen die krijgsgevangen waren geweest in 1940 zich weer melden als krijgevangenen bij de autoriteiten om in Duitsland te werken. Er wordt nauwelijks op gereageerd.Bron: De Oorlog, deel 3 (1 min. 40 sec.)
April-Meistakingen in 1943
De situatie in het land en de positie van het verzet veranderden in aanzienlijke mate vanaf het einde van april 1943 door een grote staking.
Op de 29e april 1943 verscheen in de dagbladen een proclamatie van de bevelhebber van de Wehrmacht Friedrich Christiansen. Hij kondigde af dat alle bijna 300.000 Nederlandse militairen, die in mei 1940 hadden gevochten of althans gemobiliseerd waren geweest, werden teruggevoerd in krijgsgevangenschap. Ze zouden in Duitsland worden tewerkgesteld.
Die maatregel had alles te maken met de behoefte aan arbeidskrachten in Hitler-Duitsland. Er waren steeds meer soldaten nodig aan het Oostfront, en de opengevallen plekken in de fabrieken moesten worden opgevuld met mensen uit de bezette gebieden, ook uit Nederland.
De mededeling kwam voor veel Nederlandse mannen als een schok – werken in Duitsland was een uiterst onaangenaam vooruitzicht.
De irritatie over de steeds verdergaande pogingen van de Duitsers om Nederland in het gareel te dwingen overschreed nu een grens. Nederland accepteerde het niet meer, er brak een staking uit.
Meer over dit onderwerp
Links